Nucile sunt sâmburi de semințe care sunt utilizate pe scară largă în gastronomie sau sunt consumate ca atare, fiind bogate în grăsimi și calorii. Iată câteva dintre cele ami des consumate nuci:
Deși alunele sunt din punct de vedere leguminoase precum mazărea și fasolea, ele sunt de obicei denumite nuci datorită profilului și caracteristicilor lor nutriționale similare.
Sunt foarte hrănitoare
28g mix de nuci conține: 173 calorii, 5g proteine, 16 grăsimi (9g grăsimi mononesaturate), 6g carbohidrați, 3g gribre, etc. Sunt o alegere excelenta pentru persoanele care urmează o dietă scăzută în carbohidrați.
Sursă excelentă de antioxidanți
Antioxidanții, inclusiv polifenolii din nuci, pot combate stresul oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi (molecule instabile care pot provoca leziuni celulare și pot crește riscul de îmbolnăvire). Polifenolii din nuci ajută organismul să protejeze celulele împotriva colesterolului LDL și daunele cauzate de radicalii liberi.
Ajută la îmbunătățirea profilului lipidic
Dintre toate unturile de nuci, probabil cel mai cunoscut este untul de arahide. Cu toate acestea, există o mulțime de unturi din nuci din care poți alege, precum untul de caju, migadel, nuci de macadamia, alune de pădure și multe altele.
Alergiile la nuci, în special la arahide, sunt din ce în ce mai frecvente. Acestea pot fi periculoase, alergia la arahide fiind una dintre cele mai frecvente asociată cu recții bruște și severe, cum ar fi șocul anafilactic.
Dacă nu ești alergic la nuci, poți alege dintr-o varietate de unturi vegetale sănătoase pentru inimă. Aceste unturi oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Pe lângă acestea, unturile din nuci conțin o serie de nutrienți importanți, printre care:
Nutrienții specifici din untul de nuci variază în funcție de tipul de nucă folosit, dar toate sunt surse bune de grăsimi sănătoate. Clinica Mayo raportează că nucile ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol.
Chiar dacă sunt gustoase și ușor de adăugat în alimentație, este important să se limiteze consumul deoarece sunt alimente dense caloric și chiar dacă fac mai mult bine pentru sănătate, consumul excesiv de unturi din nuci va duce la creșterea în greutate. La fel și în cazul nucilor crude, nutriționiștii recomandă consumul a maxim 30-50g de nuci pe zi sau 2 linguri de unt de nuci (în funcție de sex, vârstă, greutate, probleme de sănătate).
Consumul regulta de nuci poate îmbunătăți stare de sănătate în multe moduri, cum ar fi reducerea riscului de diabet, boli de inimă și a nivelului de colesterol și trigliceride. Atât timp cât se consumă cu moderație, nucile reprezintă un plus gustos pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.