Expresia febră se referă la inflamația musculara, simptomele apar de obicei din cauza presiunii crescute a mușchilor după o zi de antrenament, mușchii nu numai că dor, dar se și umflă, iar în 2-3 zile durerile dispar. Cauzele pot fi: lipsa oxigenului, lipsa nutritienților din organism, acumularea metaboliților.
Datorită funcțiilor musculare carbohidrații și grăsimile sunt utilizate pentru a produce energie.
Febra musculară poate apărea din cauza acidului lactic deoarece acidul lactic proliferează în mușchi și ajunge în sânge. După antrenamentul de mare intensitate mușchii nu primesc destul sânge și nici oxigen, doar prin cale anaeroba crează energie.
Acidul lactic provenit din glucoza neoxidată schimbă condiția acidului.
Prevenirea
Studiile au demonstrat că leziunile mici nu se deteriorează, nu întârzie procesul de regenerare, dacă continuăm antrenamentul, și nici forța musculară nu scade în mod semnificativ de la a treia zi. Există metode pentru anihilarea simptomelor care prin creșterea musculaturii fluxului de sânge promovează regenerarea. Sauna, masajul pot ajuta, iar sucul de cireșe, mere, oțetul de mere din cauza continutului antioxidanților pot ajuta.
Sportivii trebuie să știe avantajele și dezavantajele activităților fizice regulate. Antrenarea de 3 ori pe saptamana este suficient pentru a menține un corp sănătos.
Este importantă încălzirea de 5-10 minute înainte de a începe antrenamentul, mișcarea mușchilor și exercițiile de respirație trebuie luate în serios. Este indicat să începem cu exerciții ușoare iar dacă dorim un antrenament mai greu să ținem mai multe pauze scurte între exerciții.
În cazul unor boli începerea bruscă a sportului poate înrăutăți situația, de aceea dacă am avut în familie probleme cu tensiune arterială, boli de inima, hemoragie celebrala atunci să fim atenți la intensitatea exercițiilor.