Cu siguranță ești familiarizat cu cele două discipline clasice ale unui duathlon, și anume: ciclism și alergare. Dar putem considera că există și o altă disciplină pe care sportivii o ignoră adesea și aceasta este nutriția. Construiește-ți IQ-ul nutrițional de anduranță cu sfaturile de mai jos și pregătește-te pentru cel mai bun sezon al tău.
Chiar dacă nutriția din ziua cursei este foarte importantă, ceea ce mănânci în afara antrenamentelor face, în general, marea diferență în ceea ce privește sănătatea și performanța ta. Concentrează-te pe o dietă zilnică echilibrată, sănătoasă, care să ajute corpul să maximizeze adaptările la antrenament și recuperarea pe tot parcursul sezonului.
Astfel, un pas decisiv este monitorizarea macro-urilor. Fiecare dintre cei trei macronutrienți (carbohidrați, proteine și grăsimi) servește unui scop important în dieta unui duathlonist. Nu există o regulă fixă asupra cantității exacte a fiecărui macronutrient de care are nevoie corpul tău. Aceasta variază în funcție de genetică, tipul de antrenament și orice afecțiuni medicale pe care le-ai putea avea. Carbohidrații acționează ca sursă primară de energie a corpului, proteinele susțin repararea și recuperarea mușchilor, iar grăsimile sporesc sațietatea și promovează sănătatea generală.
Există cu siguranță un echilibru atent între susținerea antrenamentului și susținerea unei greutăți sănătoase. Iar acesta se poate realiza printr-o dietă triatletă abundentă în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Umplându-te cu alimente bogate în nutrienți, îți poți satisface atât foamea, cât și nevoile programului de antrenament.
Dacă ai bifat primul pas, având o dietă zilnică fixată, acum este timpul să începi antrenamentul și o nutriție corectă pentru ziua cursei. Mâncarea înainte de un antrenament îndelungat nu numai că îți satisface stomacul și previne foamea, dar îți încarcă și depozitele de energie. Astfel masa trebuie să fie:
Un ajutor de nădejde VitaMix îți oferă o gamă largă de produse care să te ajute să îți atingi necesarul zilnic, inclusiv suplimente sănătoase, batoane proteice, vitamine. Totul pentru ați atinge potențialul tău maxim în echilibru.
În timpul exercițiului, preocupările tale nutriționale ar trebui să se concentreze pe hidratare, electroliți și combustibil. Combustibilul poate veni în multe surse, dar ar trebui să fie bogate în carbohidrați ușor digerabili. Câteva variante bune ar fi: banana, stafide, băuturi sportive, geluri, jeleuri etc. VitaMix are o gama largă de produse potrivite, astfel, ceaiul Mate este perfect pentru a te răcori în timpul antrenamentelor. Asigură organismului mineralele esențiale, cum ar fi sodiu, potasiu, magneziu si mangan, care împiedică acumularea de acid lactic în mușchi. În compoziția sa se găsesc de asemenea vitaminele B1, B2, C, A dar și caroten, colina, riboflavonoide, acid pantotenic, inozitol și încă 15 tipuri de aminoacizi.
O nutriție adecvată pentru recuperare este o parte esențială a dietei. Îți vei umple depozitele de energie din mușchii și vei începe procesul de reparare a fibrelor musculare. Consumă carbohidrați împreună cu unele proteine în termen de 30 până la 60 de minute de la finalizarea antrenamentului. Poți aștepta până la două ore pentru rezultate maxime, dar este ideal să consumi carbohidrați și proteine cât mai curând posibil după ce îți termini antrenamentul. Cantitatea de carbohidrați depinde mult de greutatea corporală.
Nu există o dietă unică pentru duathlon care să se potrivească fiecărei persoane. Programul personal de antrenament, tiparul corpului, mecanismul genetic și preferințele alimentare sunt unice. Urmând principiile de bază ale alimentației sănătoase pentru sportivi, totuși - cum ar fi consumul de alimente bogate în nutrienți și concentrare asupra meselor bune de pre-exercițiu și de recuperare - te va face să treci linia de sosire precum un campion. Prin urmare trebuie să acorzi o atenție de 100% dietei alimentare pe care o urmezi în pregătirea ta.