Tu cât zinc consumi zilnic?
Nu prea ai poftă de mâncare, slăbești văzând cu ochii, te simți sleită de puteri și răcești de două ori pe lună? Dacă te regăsești în aceste simpotme, este foarte probabil să ai o carență de zinc în corp. Sau dacă ai tenul acneic deși folosești produse potrivite tipului tău de ten, dacă unghiile tale sunt fragile și cu pete albe, dacă îți cade părul, te simți deprimată și ți-a dispărut chiar și apetitul sexual, toate acestea sugereaza o lipsă de zinc în organism.
Ce trebuie să știi despre zinc
Zincul este un antioxidant foarte puternic. Lipsa acestuia permite acumularea excesivă a radicalilor liberi responsabili, printre altele cu apariția cancerului și a sterilității.
De cât zinc avem nevoie?
Cantitatea de zinc aflată în organism este de aproximativ 1,8 grame, iar necesarul zilnic este de 10-15 mg/zi. În mod normal, această cantitate ar trebui luată din alimentația zilnică dar din păcate, doar 30-50% din cantitatea de zinc pe care o primim din alimentele pe care le consumăm de-a lungul zilei este absorbită de organism. Organismul pierde zinc dacă este bolnav (fie că este vorba de o infecție, afecțiuni ale ficatului, infarct sau anemie) sau atunci când ești însărcinată, te afli la menstruație ori urmezi un tratament cu antibiotice. Un aport insuficient de zinc, chiar și pentru perioade foarte scurte de timp, de exemplu o săptămână, reduce ritmul de dezvoltare a musculaturii și capacitatea de răspuns a sistemului imunitar, iar rezultatul implică scăderea rezistenței organismului la infecții. Pe de altă parte, excesul de zinc poate provoca o creștere a colesterolului rău și poate duce la apariția aterosclerozei.
Specialiștii au demonstrat că, dacă iei zinc atunci când ești racită, scapi mai repede de boală, decât dacă ai lua doar clasicele medicamente pentru raceală. Pentru că efectele acestuia să se vadă cât mai repede, ia-l împreună cu vitamina C.
Din ce alimente putem lua zinc?
Este bine să incluzi în dieta zilnică: ficat de porc care conține 9 mg de zinc la suta de grame, carne de vită sau miel (aprox. 4 mg), pâinea integrală (5 mg), galbenușul de ou care conține 4 mg, soia (3 mg), drojdie de bere, semințe de dovleac, lapte degresat și muștar. De asemenea, nici crustaceele nu sunt de neglijat, pentru că o sută de grame de stridii, midii, homar sau chiar și alge de mare furnizează aproape întreg necesarul pentru un adult. Zincul este conținut în cantitați mici și de fructe și legume ca: pere, vișine, cireșe, nuci, sfecla roșie, vinete, fasole, linte și roșii. Trebui însă să știi că alcoolul, cafeaua, ceaiul, tutunul, dar mai ales stresul, consumă din rezervele de zinc.
Suplimentele de zinc trebuie luate pe stomacul gol, pentru ca astfel, sunt asimilate mai ușor de către organism. Din totalul de zinc din organism, aproximativ 70% se află în oase, iar restul se găsește în sânge, piele și păr, dar în cantitați insuficiente, de aceea este necesară suplimentarea acestuia.
Carența de zinc și libidoul
Dacă te întrebai de ce ți-a cam pierit entuziasmul față de partener în ultima perioadă, este foare posibil ca vinovatul pentru această situație să fie zincul. Mai exact, lipsa acestuia. Activitatea glandelor sexuale crește sub influența acestui oligoelement. S-a demonstrat științific că, în unele cauze de impotență, se pot obține îmbunătățiri substanțiale, dacă pacientul introduce în alimentație suplimente de zinc și vitamina B6. Nu degeaba stridiile sunt considerate un afrodisiac – conțin o mare cantitate de zinc, care poate fi asimilată cu ușurință de către organism.