Fructele si legumele consumate în fiecare zi aduc beneficii pentru sănătate . Dar câte fructe și legume trebuie să mănânci zilnic pentru a fi sănătoasă tun?
O porție zilniă de sănătate nu cuprinde fructe și legume în exces, deși majoritatea avem impresia că putem mânca câte fructe și legume vrem pentru o siluetă perfectă. Imaginează-te cu o farfurie mare de cartofi în față sau cu un pepene galben ori cu un kilogram de banane. Efectul unei diete de acest gen este devastator. Fructele conțin foarte mult zahăr, iar cele care au mai puțin, cum ar fi merele, potrocalele, consumate în cantități mari și imediat după masă dau o foarte mare aciditate și produc senzația de foame. Mănânacă-le cu 2 ore înaintea mesei sau cu trei după, ca stomacul tău să aibă timp să digere alimentele.
Cu toții știm ca fructele fac minuni pentru tubul digestiv, de aceea cei mai mult nutritioniști consideră că este mai bine pentru o persoană adultă să consume cam jumatate de kilogram de fructe pe zi (mere, pere, prune, struguri, citrice, penene, ananas sau alte fructe exotice), însă nu pe toate o dată. Și sucurile din fructe sau ceaiurile au efecte benefice asupra organismului. Cât despre legume, acestea nu trebuie să lipsească niciodată din felul principal. Cele mai multe nu îngrață și sunt un depozit real de vitamine și fibre.
O mare atenție trebuie acordată combinațiilor. Legumele bogate în amidon cum sunt: cartofii, fasolea uscată, porumbul sau dovlecii au și efecte negative asupra organismului deoarece sunt hipercalorice și îți furnizează multe glucide. Nu e obligatoriu să le scoți de tot din dieta ta, dar de preferat este să le consumi în cantități mici. Evită să le prăjești în ulei sau să le mănânci cu pâine.
Cum influențează grupa sânguină dieta?
Teoria lui Peter D'Adamo, creatorul dietei în funcție de grupele sanguine, are la bază faptul că fiecare grupă de sânge reactionează negativ la anumite alimente și din acest motiv apar problemele de sănătate.
De asemenea, ultimele cercetări în domeniu susțin că grupa sanguina poate determina rezistenta în fața bolilor și infecțiilor, dar și eficiența cu care ardem caloriile. Analiza grupelor de sânge a arătat de ce unii oameni slabesc mult mai repede dacă țin o anumită dietă, în timp ce alții nu reușesc să dea jos niciun gram, deși duc același stil de viață. Unii sunt în formă maxima și la 70 de ani, în timp ce alții par din ce în ce mai slăbiți.
Grupa sanguină 0
Este indicat sa ai o dieta bogată în proteine animale. Carnea slabă de vită sau miel și peștele nu trebuie să lipsească din meniul tău. Alimentele care te îngrață sunt grâul, porumbul, lintea, varza, conopida, fasolea uscată. Ca să slăbești, consumă carne de vită, peste, spanac și legume verzi.
Grupa sanguină A
Îți sunt recomandate dietele bazate pe carbohidrați și multe fibre, căci stomacul tău produce cantități mai mici de acid gastric. A voie să mănânci legume, fructe, brânză tofu, nuci, semințe, cereale, orez. Produsele lactate, carnea de orice tip și produsele făinoase te îngrasă. Dacă vrei să slăbești, consumă preparate pe bază de soia, dar și foarte multe fructe și legume.
Grupa sanguină B
Această dieta este cea mai echilibrată. Din meniul tău să nu lipseasca carnea rosie, peștele, lactatele, legumele și fructele. Evită carnea de porc și pe cea de pui, mâncărurile care conțin porumb și alcool. Alimentele care te fac să te îngrași sunt grâul și produsele din făină albă. Ca să slăbești, consumă produse lactate degresate, carne slabă și multe legume.
Grupa sanguină AB
Stomacul tău secretă cantități mici de acid gastric. Deci dacă vrei ca dieta să aibă efecte, trebuie să consumi cât mai puțină carne și cât mai multe legume. Nu mânca proumb și fasole, nici carne rosie pentru că riști să te trezești cu kilograme în plus. Daca vrei sa slăbești, mănâncă cât mai mult pește și legume.