Nutriția te poate ajuta să atingi performante atletice deosebie, un stil de viata activ si o rutina de exerciții fizice împreuna cu o alimentatie buna, este reteta perfecta de a ramane sanatos.
Indiferent dacă sunteți un atlet, un jucător de sport de weekend sau un antrenor zilnic dedicat, baza pentru îmbunătățirea performanței este o dietă adecvată din punct de vedere nutrițional. Alimentația și nutriția oferă organismului energie pentru a face activitățile obișnuite și, de asemenea, pentru a ajuta la reparare și recuperare. Spre deosebire de cineva care petrece ore întregi pe laptop, un sportiv trebuie să facă performanță pe teren și, prin urmare, trebuie să mențină un anumit nivel de energie. Echilibrul corect între alimentație și exerciții fizice sau activitate fizică este mai mult decât important. Carbohidrații, proteinele și grăsimile sunt necesare în cantitățile potrivite. Și da, corpul tău are nevoie și de o cantitate decentă de grăsimi sănătoase.
Dar care este exact rolul dietei și al nutriției pentru performanța sportivă? Deși există numeroase beneficii generale pentru sănătate pentru o dietă bună, există 3 scopuri principale pe care un plan de nutriție trebuie să le îndeplinească în legătură cu performanța sportivă:
Furnizați energie pentru antrenament și competiție
Macronutrienții, micronutrienții, proporțiile, ora și frecvența mesei, hidratarea și suplimentarea sunt toți factori care ar trebui să fie luați în considerare atunci când se elaborează un plan de dietă optim.
Facilitează recuperarea după antrenament și competiție
După un meci intens sau o sesiune de antrenament, energia din mușchi este epuizat și unele proteine din mușchi sunt descompuse și deteriorate. Mâncând la scurt timp după sau chiar în timpul antrenamentului sau competiției, acele rezerve de energie sunt reînnoite, ceea ce previne degradarea mușchilor și accelerează recuperarea.
Atinge și menține greutatea corporală și compoziția optime
Este important să atingi greutatea corporală optimă și nivelurile de grăsime corporală pentru ati maximiza performanța. Și mai important, un plan de dietă trebuie elaborat astfel încât să poată rezista la efort pe termen lung.
Probabil cel mai important macronutrient din dieta oricărui atlet, carbohidrații acționează ca principala sursă de energie pentru orice activitate fizică. Proteinele sunt o parte esențială a dietei de antrenament și joacă un rol cheie în recuperarea și repararea mușchilor după exercițiu. În general, sportivii de forță și anduranță ar trebui să urmărească 1,5 – 2 g de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi, ceea ce este destul de ușor de obținut.
Carbohidrații și proteinele sunt, fără îndoială, cei mai importanți macronutrienți din dieta unui sportiv iar noi îți asigurăm toate produsele necesare pentru a atinge performanța maximă, vezi aici ce ți se potrivește https://www.vitamix.ro/produse/categoria/fitness