Punând în balanță nevoile nutriționale cu aportul de calorii ingerate zilnic poate fi o provocare. Pentru pacienții cu cancer de exemplu, la care cerințele nutriționale sunt ridicate, menținerea unui nivel adecvat de nutrienți poate fi dificilă. Un sfat util pentru toată lumea ar fi: consumul unor alimente variate în nutrienți pentru un organism puternic.
În topul alimentelor bogate în nutrienți ouale întregi se află pe primul loc. Pentru că ouale sunt o sursă bogată de aminoacizi, conținând toți aminoacizii esențiali și sunt considerate standardul de aur privind nivelul de proteine.
Substanțele nutritive din ouă
Un ou mare conține: 6.25 grame de proteine, 75 calorii și 13 vitamine și minerale esențiale. Cele mai multe proteine se regăsesc în albușul de ou, în timp ce vitaminele, mineralele, grăsimile, carotenoidele (pigmenții portocalii, roșii și galbeni) și colesterolul se regăsesc în galbenuș.
Un ou mare conține de asemenea 213 mg de colesterol. Atât timp cât colesterolul este menținut la un nivel de maxim 300 mg pe zi, ouăle nu sunt interzise persoanelor cu colesterolul mărit.
Evitați riscul îmbolnăvirii prin:
Ouăle fiete, prăjite, preparate tip omleta, ouăle combinate cu verdețuri, paste sau pui, constituie o sursă excelentă de substanțe nutritive, așa că să n-aveți nici o reținere în a consuma ouă!