Majoritatea dietelor de slăbit implică o atenție sporită la ce mănânci și numărarea caloriilor. Dar în ultimii ani, a devenit tot mai clar că momentul în care mănânci poate fi la fel de important ca ceea ce mănânci.
Postul extins între mese, ori, altfel spun, limitarea timpului în care ingerezi caloriile dintr-o zi, se dovedește a fi benefică în mai multe moduri. Această abordare, cunoscută sub numele de post intermitent / intermitent fasting (IF), funcționează ca o metodă de scădere în greutate, dar poate aduce beneficii suplimentare inimii, creierului și stării generale de sănătate.
Vitamix vă pune la dispoziție în cele ce urmează principalele informații și sfaturi de care ai nevoie, pentru a stabili dacă postul intermitent este potrivit pentru tine.:
În primul rând… ce este postul intermitent?
IF este un plan de alimentație care implică să mănânci doar într-un anumit interval de timp, prestabilit – astfel, alegi perioade regulate de timp pentru a mânca și a posti. Postul zilnic sau săptămânal te ajută să arzi grăsimile.
În al doilea rând… cum faci?
Există diferite abordări ale postului intermitent, dar cel mai popular dintre ele este cel zilnic. Prin el, se limitează consumul de alimente la un anumit interval orar, în fiecare zi (îți alegi de regulă o perioadă de timp de șase până la opt ore, în care să mănânci). În restul timpului, postești. De exemplu, îți mănânci mesele de care simți nevoia în intervalul 10-18.00 (ai grijă totuși să nu exagerezi), și faci pauză de la orice aliment, de la 18.00 și până la 10.00, a doua zi.
Deși nu există reguli stricte cu privire la ceea ce poți consuma în timpul perioadelor de alimentație nerestricționate, experții sunt de acord că menținerea unei diete sănătoase și nutritive produce cele mai bune rezultate. În perioadele de post, limitează-te la apă și băuturi fără calorii – orice gustare, ba chiar și suplimentele alimentare, îți pot întrerupe perioada de post, punând sistemul digestiv la treabă.
Cum și de ce funcționează postul intermitent?
Postul intermitent schimbă de fapt sursa de energia a corpului tău. În majoritatea cazurilor, energia provine din zahăr. Dacă mănânci în mod constant în timp ce ești treaz și nu faci mișcare, corpul tău pur și simplu folosește caloriile pe care le consumi. Dacă nu folosești tot zahărul pe care îl consumi în timpul zilei, corpul tău îl stochează sub formă de grăsime.
În schimb, când stai ore întregi fără să mănânci, corpul tău rămâne în cele din urmă fără zahăr stocat de folosit – iar atunci, începe să ardă grăsimi pentru a produce energie.
Beneficiile pentru sănătate ale postului intermitent
Cercetătorii au studiat acest fenomen timp de zeci de ani, pentru a aduna dovezi clare ale beneficiilor pentru sănătate. Sunt necesare mai multe cercetări, în special pentru a determina avantajele practicării IF pe termen lung, dar experții au stabilit deja că postul îmbunătățește metabolismul și scade glicemia, oferind beneficii pentru o gamă largă de probleme de sănătate.
Dovezile arată că atunci când practicați în mod constant postul intermitent, este posibil să:
Sfaturi de post intermitent
Deși statul cu ochii pe ceas poate fi ceva mai ușor decât numărarea caloriilor, procesul necesită, ca orice regim, o perioadă de adaptare. Poate dura două până la patru săptămâni pentru ca organismul tău să se obișnuiască cu noul program de alimentație.
Pentru a te ajuta să practici cu succes postul intermitent, te sfătuim să:
· Mizează pe o alimentație sănătoasă și echilibrată, iar corpul și mintea ta vor fi mai fericite, sănătoase și alerte ca niciodată!