Cel mai fericit moment din viața unei femei poate avea și urmări neplăcute asupra corpului acesteia. După naștere, kilogramele acumulate în timpul sarcinii încep să se piardă, iar dacă în perioada alăptării se adoptă o dietă echilibrată nutrițional cu un număr de calorii raportat la greutatea optimă și tinând cont de vârstă, înalțime și constituția corpului, va slăbi în ritmul sănătos prin consumul energetic pe care producția lactată îl solicită. Nu este recomandată o restricție calorică pe toată perioada lactației ci se recomandă echilibrul nutrițional care să asigure toți nutrienții de care mama are nevoie. Este important să existe un surplus de 500 de calorii peste optimul necesar mamei, deoarece producția lactată este mare consumatoare de energie iar mama va elimina rapid (11-13 kg) din greutatea acumulată pe parcursul sarcinii. Dacă mămica nu alaptează, se recomandă instituirea unei diete de slăbire după 6 săptămâni de la naștere, timp în care organismul femeii se reface și se echilibrează hormonal.
După nașterea prin cezariană, perioada de refacere se prelungește până la 2,5 luni, deoarece este nevoie de suportul nutritiv optim pentru refacerea tisulară, dar aportul caloric trebuie să fie mai scăzut deoarece consumul este limitat prin lipsa eforturilor fizice.
Atât în cazul mămicilor care au născut natural cât și a acelora care au apelat la cezariană, scăderea în greutate trebuie să fie lentă, nu mai mult de 2 kg/lună și însoțită de exerciții fizice făcute cu regularitate.
Se recomandă mese echilibrate care să aducă în organism atat pierderile pe care acestea le-a avut în timpul sarcinii (vitamine, minerale, proteine structurale) cât și necesarul de nutrienți atât pentru mamă cât și pentru producția lactației. Nu se vor aplica dietele standardizate de pe internet, pentru că sănătatea primează; procesul de scădere în greutate pe seama țesutului adipos, trebuie să fie recomandat și supravegheat de către un specialist. Modificările întregului organism matern în timpul sarcinii, necesită o atenție deosebită și este foarte important ca o persoană avizată să facă o anamneză heredo-colaterală pentru a face un plan alimentar cât mai sănătos dar care să genereze scădere în greutate, controlată și sănătoasă! Analizele de laborator sunt foarte importante deoarece este necesar să se cunoască exact parametrii care au fost afectați de sarcină dar și statusul hormonal.