Zilnic ma intalnesc cu expresia “superalimente”. Sunt mai populare ca niciodata si multi dintre noi se bucura deja de proprietatile lor sanatoase. Asa ca, m-am decis sa aflu de ce unele alimente “s-au nascut” super si care sunt acestea. Cred ca cu toti am inteles deja importanta consumarii fructelor si a legumelor, beneficiile ce aduc organismului nostru, dar hai sa vedem cat de super sunt superalimentele.
Dictionarul Oxford defineste superalimentul ca “un aliment bogat in substante nutritive care e considerat a fi in mod special benefic pentru sanatate si starea de bine“. Potrivit dictionarului Merriam-Webster expresia se refera la “un aliment super-concentrat in substante nutritive, incarcat cu vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si/sau fitonutrienti”.
Ne putem intelege ca expresia superalimente se refera la alimente - in general fructe si legume- al caror continut de substante nutritive, vitamine si minerale este foarte ridicat.
Pe lista de superalimente se afla alimente ce se gasesc in natura: fructe, legume, cereale, fructe de padure.
• Proteine de calitate
• Vitamine
• Minerale
• Enzime
• Grasimi bune
• Acizii grasi esentiali
• Aminoacizi
• Fitochimicale
1. Superalimentele verzi sunt legume verzi care au concentratie mare de proteine, fibre, vitamine si minerale asa cum ar fi: iarba de grau, iarba de orz, spirulina, chlorella si legume cu frunze verzi precum salata verde, spanacul, varza kale, avocado si iarba grasa. Prazul, broccoli si leguminoasele (de exemplu, mazarea, fasolea, lintea)
2. Superalimente fructe si nuci ce au concentratie mare de antioxidanti ce previne imbatranirea celulelor, intaresc imunitatea si sunt antitumorale: fructele goji, fructele de acai, afinele, merisoarele, dudele, noni, aronia, catina, rodiile, fructele maqui, maca, migdalele, nucile, boabele de cacao crude si nuca de cocos.
3. Cu sigutranta cele mai cunoscute plante din categoria superalimente ierburi aromatice si condimente sunt aloevera si urzica, dar mai avem echinaceea, ginsengul, gheara-diavolului, ghimbirul, ginkgo biloba, galbenelele, turmericul (curcuma), anasonul si busuiocul. Fulgii de drojdie nutritiva, samburii (nibs) de cacao.
4. Alte alimente cum ar fi mierea si produsele apicole, uleiurile (avocado, rapita, cocos, seminte de dovleac etc.)
Wow! Pe mine m-a convins tot ce am aflat despre superalimente, desigur ca am vrut sa le consum si eu in viitor. Ultima intreba este - Cum fac rost de ele?
Pe site-ul vitamix.ro sau chiar in magazinele din aproape toate orașele din tara, gasiti nu doar superalimente ci si o varietate de alte produse.