Când ne gândim la ulei, tindem să ne gândim la toate metodele de al evita cât de mult posibil. Totuși, uleiurile reprezintă o parte esențială a dietei de zi cu zi, deoarece sunt utilizate pe scară largă pentru a pregăti diferite preparate, de la salate la feluri principale și chiar gustări. Astfel, optarea pentru tipul potrivit de ulei ar trebui să fie o decizie conștientă, deoarece influențează în mare măsura sănătatea sistemului cardiovascular.
UIeiurile rafinate sunt specifice dietelor vestice (ulei de canola, ulei vegetal, ulei de porumb, margarină și chiar unele uleiuri de măsline sunt rafinate). Acest lucru indică faptul că, uleiul a fost obținut prin aplicarea de căldură extremă, substanțe chimice și prin utilizarea unor conservanți nedoriți. Aceste uleiuri sunt cunoscute pentru punctul lor de ardere ridicate și durata de valabilitate.
Deși aceste uleiuri nu sunt de-a dreptul toxice sau nesănătoase, procesul de rafinare tinde să reducă nivelul de nutrienți și să introducă calorii goale. Rafinarea uleiurilor duce, de asemenea, la creșterea substanțelor chimice posibil dăunătoare din ulei, datorită condițiilor extreme pe care trebuie să le sufere uleiul.
În general, uleiurile rafinate tind să aibă niveluri ridicate de grăsimi nesănătoase. Din această cauză, unele uleiuri rafinate au fost interzise în Europa din cauza efectelor negative asupra sănătății.
Cel mai cunoscut ulei presat la rece este uleiul de măsline extra virgin. De ce sunt uleiurile presate la rece speciale? Totul se datoreză procesului de fabricare. Uleiurile presate la rece sunt uleiuri extrase prin măcinere, stoarcere și rotirea recoltei pentru a separa uleiul de părțile fibroase ale plantei. Acest proces nu necesită folosirea de căldură înaltă, chimicale sau conservanți, iar produsul final este ulei pur. Unele dintre aceste uleiuri pot avea puncte de ardere mai mici, dar în schimb au o mulțime de funcționalitîți în bucătărie. Unele uleiuri sănătoase presate la rece sunt: uleiul de măsline extra virgin, uleiul de avocado, uleiul de cocos, uleiul de semințe de in și uleiul de susan.
Pentru a beneficia de toate efectele bune pe care un ulei presate la rece îl poate oferi, este recomandat să evitați pe cât de mult posibil orice proces termic al acestuia. Cel mai bine adăugați uleiul la sfarșitul procesului termic sau la salate sau orice preparat rece.