Iată 5 bariere care ne țin departe de o piele frumoasă și mereu tânără:
1. Primul dușman: lipsa de hidratare. Pielea uscată nu este doar inconfortabilă, ci este un semn că pielea ta nu reține suficientă apă pentru a permite enzimelor să funcționeze corespunzător. Înseamnă că pielea ta nu este capabilă să vindece natural inflamațiile cauzate de atacurile externe, precum soarele, poluarea, aportul excesiv de zahăr în corp.
Soluția: hidratarea! Nu toate cremele și loțiunile sunt create în acest scop, totuși crema hidratantă ideală nu trebuie doar să hidrateze ci și să conțină elemente care să rețină eficient apa în piele. Verifică ingrediente: ceramide, colesterol și acizi grași (acidul stearic este cel pe care-l veți găsi cel mai frecvent) – acestea fiind lipide ce se regăsesc în mod natural în piele ca și barieră, în stratul epidermei care reține apa în piele și protejează împotriva iritațiilor.
2. Poluarea. Poluarea mașinilor în mediu este principala cauză a radicalilor liberi din piele. Dar ce este acela un radical liber? Într-un cuvânt, este o moleculă de oxigen eliminată de unul dintre electronii săi și este pe cale de a fi înlocuit cu alții. Ca și rezultat, radicalii liberi atacă în această direcție componente vitale ale pielii cum este: colagenul, ducând la îmbătrânirea pielii.
Soluția: sanșe de a scăpa de poluare există: antioxidanții care ajută la reducerea poluării care cauzează daune pielii. Antioxidanții calmează radicalii liberi prin livrarea electronilor cautați s-au ca rezultat împiedicarea radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea pielii. Ia antioxidanți prin dietă: (ceai verde, ciocolată neagră și multe fructe și legume) sau prin îngrijirea pielii cu ingrediente ca coenzima Q10, idebenon.
3. Genetică. Ca o rezultantă a genelor moștenite, într-o anumită măsură, îmbătrânirea pielii este inevitabilă pentru fiecare persoană.
Soluția: evident, nu există prea multe lucruri de făcut în această privință. Universitatea de Medicina Cosmetică din Miami și Institutul de Cercetare sunt în căutarea genelor implicate în procesul de îmbătrânire al pielii.
4. Fumatul. Dacă aveți nevoie de un motiv bine întemeiat de a renunța la fumat, țineți minte: fumatul distruge colagenul, una dintre cele mai importante proteine structurale aflate în piele. Rezultatul este îmbătrânirea prematură, caracterizată prin linii, riduri, cute și pierderea fermității. Fumatul scade criculația fluxului de sânge la nivelul pielii, ce duce la un ten mat, lipsit de strălucire, propice înmulțirii toxinelor dăunătoare.
Soluția: renunță la fumat. Cere ajutorul medicului sau cel al prietenilor sau încearcă orice metodă care te poate face să renunți la acest viciu.
5. Soarele. Razele ultraviolete sunt distrugătorul nr.1 al pielii tinere. Acestea produc inflamări ale îmbătrânirii pielii și generează radicali liberi, fiind cea mai mare amenințare pentru colagenul din piele, să nu mai menționăm faptul că razele UV sunt responsabile de creșterea riscului apariției cancerului de piele. Razele UV cauzează hiperpigmentare (petele solare). S-a constatat faptul că petele de culoare închisă și neregularitățile de pigment ale pielii îmbătrânesc aspectul pielii la fel de mult se poate chiar mai mult decât o fac ridurile și cutele din piele.
Soluția: protejează-ți pielea cât de mult posibil utilizând o combinație de soluții antisolare. Ferește-te de soarele puternic de la miezul zilei, poartă pălării, ochelari pe tot parcursul zilei, chiar și atunci când ieși pentru scurt timp afară sau aștepți autobusul. Evită solarul sau alte modalități de bronzare rapidă care folosesc o concentrație mare de raze ultraviolete care pătrund adânc în piele. Acestea sunt mai periculoase decât soarele însăși.