Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, mai ales în adolescență, este acneea. Ne propunem să vă oferim câteva informații și recomandări care vă vor ajuta să vă edificați asupra ei și, bineînțeles, să o tratați cu succes.
Un prim aspect ar fi acela că, adolescentul trebuie să acționeze la primele semne ale apariției acneei, pentru ca ea să nu se agraveze și să nu lase urme. Tratamentul trebuie să se desfășoare sub supravegherea unui specialist. Acneea se poate trata prin metode simple și sigure cu rezultate eficiente în 95% din cazuri.
Strategia tratamentului acneei constă în a elibera porii acoperiți, a păstra un flux de sebum constant, a distruge bacteria care provoacă afecțiunea și a reduce inflamația. Este necesară curățarea feței de două ori pe zi cu un săpun cu PH neutru. Nu se recomandă folosirea unui săpun normal deoarece acesta elimină prin spălare filmul hidrolipidic al pielii. O curățare ecorespunzatoare irită pielea și îi provoacă o hiperseboree care poate aceentua afecțiunea.
Exfolierea este binevenită în tratamentul tenului acneic, dar necesită atenție deosebită.
Dacă pielea este înroșită și prezintă pustule, nu se recomandă exfolierea, oricât de atent s-ar efectua. Peelingul este un procedeu care, eliberând porii acoperiți, împiedică inflamarea lor. Nu se recomandă extragerea comedoamelor, deoarece aceasta traumatizează capilarele fragile ale pielii, poate genera infecții, stimulează producerea unei cantități mai mari de sebum la baza comedoamelor și poate, de asemenea, să împingă adânc comedomul chiar în interiorul glandei sebacee.
Și vitaminele au un rol important în tratamentul acneei. Folosirea produselor care conțin vitaminele A, D și E grabește cicatrizarea, luptă împotriva radicalilor liberi și sunt solubile în lipidele cutanate. Prezența vitaminei C în produsele cosmetice permite reechilibrarea acidității pielii, dar și diminuarea proliferării bacteriilor, contribuind la procesul de cicatrizare.
Nu este de neglijat hidratarea în mod regulat a pielii, pentru a evita fisurile cutanate. O bună hidratare reechilibrează filmul hidrolipidic și protejează împotriva poluării, fără a sufoca pielea.