Propolisul este un produs natural, conceput din rășina arborilor, polen, ceara necesară conservării și saliva albinelor, aceasta din urmă având rol de fermentare a rășinii.
Prin amestecarea rășinii cu secreția glandelor salivare și celelalte produse apicole, albinele îi conferă acesteia puternice proprietăți terapeutice. Rezultatul obținut este o rășina densă și lipicioasă, care nu se dizolvă în apă, pe care albinele o utilizează la construirea unei bariere de protecție a stupului.
A spune exact ce este în propolis este foarte dificil, dacă nu imposibil. De fapt, compoziția propolisului este foarte variată, deoarece depinde de mulți factori:
-tipul de vegetație din care derivă
-locul de origine
-sezonul recoltei
Utilizarea propolisului în cosmetică este relativ recentă, dar în continuă creștere.
De altfel, propolisul își dovedește eficacitatea și în domeniul cosmetic și proprietățile sale pentru piele sunt acum cunoscute, dar și foarte apreciate. Șampoanele, loțiunile pentru scalp, deodorantele, cremele, soluțiile pe bază de propolis,Balsamul cu extract de propolis, se găsesc cu ușurință în magazinele naturiste.
Pe piață se găsesc formulări pe bază de propolis de uz topic potrivite oricărei nevoi: creme pentru ten impur și acneic, unguente calmante pentru piele sensibilă și unguente protectoare, împotriva roșeții cauzate de frig.
Propolisul, de fapt, datorită acțiunii sale antioxidante și protectoare a capilarelor, precum și antiseptice, este o substanță indicată pentru a ajuta pielea mai sensibilă și mai reactivă, supusă iritațiilor și dermatitei.
Balsamul cu extract de propolis este un produs natural, care protejează pielea și are multe efecte benefice. Propolisul are o acțiune puternic dezinfectantă și anti-inflamatoare asupra rănilor de la nivelul pielii.
Beneficii:
✔️sprijină organismul în lupta contra virusurilor
✔️acționează ca un puternic antimicotic
✔️dispune de proprietăți antibacteriene
✔️ameliorează durerea