Nu este un secret pentru nimeni că vremea aspră de iarnă poate face ravagii asupra pielii tale, din pricina temperaturilor scăzute și a vântului, care scad dramatic nivelul natural de hidratare. O rutină potrivită și câteva produse cheie te pot ajuta însă la menținerea pielii în condiții optime și contracararea efectelor nedorite ale frigului!
Astfel, am strâns în acest articol principalele produse naturale și sfaturi prețioase de îngrijire corectă, pentru a te ajuta să îți menții pielea hidratată, netedă și radiantă, așa cum merită, din cap până în picioare, chiar și în sezonul rece!
1. Nu face dușuri foarte fierbinți (sau prea lungi)
Nimic nu sună mai bine decât un duș sau o baie fierbinte într-o zi rece, dar apa prea caldă este de fapt inamicul pielii uscate pe timp de iarnă. Prea multă apă fierbinte determină o evaporare crescută a umidității naturale a pielii tale, astfel că încearcă să te rezumi la un duș de aproximativ 10 minute. Pentru a face dușul mai hidratant, înlocuiește săpunurile și gelurile obișnuite, de regulă destul de agresive cu pielea, cu un ulei de curățare corporală sau uleiuri vegetale de baie naturale, bogate în acizi grași, pentru a fortifica și proteja bariera de umezeală a pielii. Variante potrivite ar putea fi autohtonul gel de duș Apidermin cu lăptișor de matcă, ulei de nuci de macadamia și propolis sau delicioasele geluri de la Organic Kitchen.
2. Folosește o cremă hidratantă mai grasă pe timp de iarnă
După duș, folosește un prosop moale pentru a usca blând pielea, și aplică pe tot corpul o cremă hidratantă. Optează pentru o variantă mai grasă decât cea pe care o folosești pe timp de vară. Textura mai grasă sigilează ingredientele hidratante în pielea uscată, crăpată, chiar și cu tendință de descuamare, ajutând-o să se înmoaie și vindece mai ușor. Pentru asta, poți utiliza diverse creme cu silicon, lanolină și uleiuri naturale. Pentru pielea uscată de pe față, se recomandă stratificarea cremelor hidratante cu un ser hidratant plin de acid hialuronic și glicerină, care contribuie de asemenea la creșterea hidratării.
3. Hidratează-te de mai multe ori pe zi
Este important să îți hidratezi corespunzător pielea cu ajutorul unei creme hidratante potrivite dimineața, înainte de a pleca din casă, dar și seara, după demachiere. Ca parte din rutina de dinainte de somn, utilizează o cremă de corp pentru față, dar și una hidratantă pentru corp, de la gât până la picioare. Mizează pe loțiuni de corp fără parfum, din ingrediente naturale – pentru formule prietenoase oricărui tip sau zonă de piele – o varietate mare poți găsi în gama Zanna, spre exemplu.
4. Spală-te pe față doar o dată pe zi
Iarna, poți trece la o singură spălare pe timp de noapte, pentru a nu îți usca suplimentar pielea. Chiar și tipul de demachiant pe care îl folosești contează: soluțiile și gelurile de spălare pentru față pot lăsa pielea curățată, dar scad și cantitatea de uleiuri proprii pielii, din pricina ingredientelor lor de curățare mai puternice.
Optează pentru un ulei de curățare mai blând, natural, sau un produs de curățare cu apă micelară, care este mai puțin probabil să conțină agenți duri care pot deshidrata pielea. Pentru pielea extrem de uscată, încercați un balsam de curățare, în formule bogate, fără apă, pe bază de unt (cum ar fi shea) și uleiuri care catifelează pielea pe măsură ce purifică, îndeplinind totodată și funcția de demachiant.
5. Sari peste toner sau găsește-i alternative naturale
Astringenții, adesea fabricați cu alcool pentru a absorbi uleiul, sunt potriviți lunilor de vară, când cu toții suntem mai predispus la transpirație, însă nu și sezonului rece.
Nu poți renunța la senzația de toner revigorant? Încearcă să pulverizezi pe față un spray sau o apă aromatizată, cu ingrediente hidratante, cum ar fi uleiuri esențiale naturale și glicerină – exemplu apa de lavandă sau trandafiri. De asemenea, pe perioada sezonului rece încearcă să reduci pe cât posibil exfolierea pielii! Spre exemplu, poți opta pentru varianta 2 în 1: Scrub exfoliant și Ulei de duș Favisan.
6. Folosește un umidificator
Încălzirea locuinței scade umiditatea din aer – asigură-te că o echilibrezi cu ajutorul unui umidificator potrivit, de-a lungul sezonului rece, iar sistemul respirator și pielea îți vor mulțumi, deopotrivă!
7. Suplimentează hidratarea internă!
Hidratarea adecvată este direct legată de regenerarea celulelor pielii, care este cheia strălucirii. Așa că ai grijă să te hidratezi pe dinăuntru și pe dinafară, de asemenea!
8. Nu ignora buzele!
Pielea de pe buzele tale este mai subțire decât restul feței, ceea ce o face mai susceptibilă la deteriorarea din cauza condițiilor aspre de iarnă. Pentru a reface hidratarea și a le proteja, este deosebit de important să purtați balsam noaptea, când căldura din interior și chiar propria respirație pot exacerba uscăciunea. Când vă aplicați cremele hidratante pentru față și corp seara, aplicați și un strat de balsam de buze bogat, spre exemplu Balsam de Buze cu Unt de Shea de la Apidava, pentru a evita crăparea acestora.
Soluțiile sunt diverse, și ne stau la îndemână, în paginile Vitamix.
Oricare ți-ar fi rutina de îngrijire pentru sezonul rece, asigură-te că este una corectă, plină de ingrediente benefice, naturale, și mai ales adaptată tipului tău de piele!