Dacă petreci mult timp afară, sunt șanse să fi auzit cât de important este să foloseștie protecție solară. Deși este mult mai bine să aplici o cremă cu protecție solară decât niciuna, cel mai bine este să alegi o protecție solară cu protecției UV cu spectru larg de cel puțin SPF 30. Aceste recomandări se aplică tuturor persoanelor, indiferent de tipul de piele. În mod ideal, protecția solară trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de a ieși din casă.
SPF este prescurtarea pentru factor de proceție solară, iar principala caracteristică al acestui factor este de a bloca radiațiile solare.
Soarele emite două tipuri de radiații: UVA și UVB. Razele UVA contribuie la semnele de îmbătrânire ale pielii (ridurile) și razele UVB sunt mai cancerigene și responsabile pentru arsurile solare de pe piele. Razele UVA influențează razele UVB să fie mai reactive, astfel încât cele 2 raze combinate pot fi mortale.
SPF acționează prin extinderea apărării naturale a pielii împotriva razelor solare. De exemplu, un SPF de 15 oferă de aproximativ 15 ori mai multă protecție decât pielea normală fără protecție solară. Prin urmare, un SPF de 50 ar oferi de 50 de ori mai multă protecție decât pielea fără protecție solară. Alegerea unei creme de protecție solară cu spectru larg înseamnă că este un tip de protecție care va bloca atât razele UVA, cât și UVB.
Timpul de protecție al SPF-ului
Crema cu protecție solară durează în medie două ore, ceea ce înseamnă că o dată la două ore crema trebuie reaplicată pe piele. Dacă transpirați mult sau observații că vă arde piele sau petreceți o perioadă mai lungă în apă, va trebui să aplicați din nou.
Alegerea unei creme de protecție solară
Pentru expunerea redusă la soare, este suficient să folosiți o cremă hidratantă sau o cremă cu SPF 15. Cu toate acestea, dacă expunerea la razele solare este pe o perioadă mai îndelungată nivelul SPF-ului trebuie să fie mai mare.
Protecție solară rezistentă la apă
Aceasta poate oferi o protecție bună atunci când mergeți la plajă sau piscină. Important este să rețineti că nicio protecție solară nu este cu adevărat rezistentă la apă.
Spray de protecție solară
Acest tip de protecție este foarte popular, în special în rândul copiilor. Cu toate acestea, spray-ul a devenit o preocupare pentru unii experți care recomandă părinților să aleagă mai întâi o cremă de protecție solară, în loc de spray. Spray-ul poate elibera substanțe chimice nocive pe care copilul le poate inspira.
Protecția cu spectru larg
Acest tip de protecție blochează atât razele UVA, cât și UVB. Este recomandat să alegeți acest tip de protecție solară.
Cremă solară complet complet naturală
Consumer Reports a constat că cele mai multe creme de protecție solară pe bază de minerale nu funcționează la fel de bine ca cele cu ingrediente active. Cremele etichetate naturale sunt de obicei pe bază de minerale.
Poți să te bronzei în timp ce porți protecției solară?
Răspunsul este da. Important estă că din când în când să reaplicați crema de protecție solară deoarece acesta poate fi îndepărtată prin transpirație sau dacă petreceți mult timp în piscină.
Utilizarea protecției solare este o modalitate importantă de a reduce efectele negative ale radiațiilor dăunatoare de la soare. Adulții de toate vârstele ar trebui să folosească cel puțin un SPF de 30 în timpul tuturor activităților în aer liber și copii peste 6 luni ar trebui să poarte o protecție solară de cel puțin SPF 30.