Zilele DVR Pharm
toate produsele cu -12% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Ghidul ingredientelor din cosmeticele naturale. Ce trebuie să conțină aceste produse și ce este interzis?

Ghidul ingredientelor din cosmeticele naturale. Ce trebuie să conțină aceste produse și ce este interzis?
     

Ingredientele naturale pentru cosmetice reprezintă unul dintre factorii ce sporesc nivelul de credibilitate pe care îl au clienții față de companiile producătoare. Află din acest articol ce trebuie să conțină produsele de îngrijire și frumusețe, dar și care sunt elementele care nu ar trebui să facă parte din componența lor.

Ce sunt cosmeticele naturale?

Influența benefică a multor plante și minerale asupra sănătății se cunoaște încă din cele mai vechi tipuri. Cosmeticele naturale sunt create din ingrediente  provenite din natură, precum plante și minerale, și din surse regenerabile. 

Ele trec printr-o procesare minimă, ce are un impact cât mai redus asupra oamenilor, animalelor și planetei. Acest tip de produse contribuie la înfrumusețarea corpului, pielii și părului. 

Cosmetice naturale: Ce ingrediente pot conține?

Cosmeticele bio cuprind o varietate de produse destinate îngrijirii și frumuseții, din care fac parte, printre altele, creme uleiuri, unturi, ape florale, geluri de duș, șampoane și balsamuri. Iată care sunt unele dintre cele mai comune ingrediente din cosmeticele naturale:

Aloe Vera

Gelul de Aloe Vera are un aport crescut în calmarea pielii iritate și se utilizează și în cazul înțepăturilor de insecte. Acesta contribuie la regenerare și la reducerea inflamației. Un alt beneficiu pe care îl oferă produsele pe bază de Aloe Vera este hidratarea pielii și părului. 

Unt de Shea

Untul de Shea este un ingredient natural are proprietăți benefice asupra tuturor tipurilor de piele. Se utilizează pentru hidratarea și catifelarea acesteia, oferind în același timp protecție contra factorilor de mediu. Are rol în regenerarea pielii în cazul arsurilor provocate de soare, în ameliorarea eczemelor și în reducerea cicatricilor de mici dimensiuni.

  • Glicerina naturala 100ml, Zanna

    Glicerina naturala 100ml, Zanna

    13,70 lei
    Este unul dintre emolienții clasici folosiți la prepararea produselor cosmetice. Contribuie la menținerea elasticității pielii. Inevitabil, procesul de îmbatrânire a pielii este însoțit de diminuarea eficienței de autohidratare naturală. Glicerina asigură o hidratare corectă, stimulează metabolismul și schimburile celulare epidermice.Este un lichid limpede, incolor ș ...
  • Coughend Sirop Fara Zahar, 100ml, Ayurmed
    -24%

    Coughend Sirop Fara Zahar, 100ml, Ayurmed

    39,15 lei
    52,20 lei
    Contribuie la:- mentinerea starii de sanatate a aparatului respirator;- fluidificarea secretiilor bronsice si eliminarea lor, reducerea uscaciunii si iritatiei la nivelul gatului si bronhiilor;- diminuarea tuturor formelor de tuse si a efectelor neplacute datorate ei;- facilitarea procesului de respiratie prin decongestionarea cailor respiratorii;- complementar in terapia astmului bronsic (bronhod ...
  • Coughend Sirop cu Zahar 100ml Ayurmed

    Coughend Sirop cu Zahar 100ml Ayurmed

    61,90 lei
    Contribuie la:- mentinerea starii de sanatate a aparatului respirator;- fluidificarea secretiilor bronsice si eliminarea lor, reducerea uscaciunii si iritatiei la nivelul gatului si bronhiilor;- diminuarea tuturor formelor de tuse si a efectelor neplacute datorate ei;- facilitarea procesului de respiratie prin decongestionarea cailor respiratorii;- complementar in terapia astmului bronsic (bronhod ...
  • Iod Natural, 60cps, DVR Pharm

    Iod Natural, 60cps, DVR Pharm

    36,50 lei
    Iod natural este un oligoelement de o importanță crucială pentru funcționarea sistemului endocrin și al celui nervos. Pe lângă proprietățile terapeutice ale iodului, se adaugă acțiunea algei din care este extras (Fucus vesiculosus), care este un formidabil antioxidant.Efectele benefice:contribuie la funcția cognitivă normalăcontribuie la funcționarea normală a sistemului nervo ...

Ulei de argan

Bogat în substanțe nutritive, uleiul de argan se utilizează îndeosebi pentru a îmbunătăți aspectul părului și pielii. Oferă un plus de fermitate pielii, ajută la reglarea producției de sebum și sporește hidratarea. 

Muşeţel

Extractul de mușețel poate fi un aliat în lupta contra eczemelor, a iritării și a arsurilor provocate de expunerea la soare, datorită proprietăților antiinflamatoare și regeneratoare. Este utilizat frecvent în creme, dar și în alte tipuri de produse.

Ulei de jojoba

Acesta se remarcă datorită aportului pe care îl poate aduce în ceea ce privește hidratarea pielii și înfrumusețarea aspectului părului. Are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii.

Sare de Himalaya

Se utilizează ca ingredient îndeosebi în formulele pentru peeling, datorită efectului exfoliant. Mai exact, are o contribuție în ceea ce privește îndepărtarea impurităților și celulelor moarte ale pielii.

Ulei de cocos

Printre beneficiile uleiului de cocos se află faptul că hidratează pielea, contribuie la refacerea stratului de apărare a acesteia în mod natural. Totodată, ar putea avea rol în ameliorarea eczemei. 

Ulei de lavandă

Are un aport ridicat asupra regenerării pielii în urma expunerii la soare, în calmarea pielii iritate și înroșite. În plus, are contribuție în susținerea sintezei colagenului în piele. Acesta, alături de alte uleiuri esențiale, au proprietăți ce favorizează și relaxarea.

Glicerină vegetală

Glicerina are proprietăți benefice, datorită cărora este inclusă într-o mulțime de produse naturale de îngrijire. Se poate utiliza pentru îmbunătățirea aspectului oricărui tip de piele și păr. Aceasta poate favoriza refacerea pielii deteriorate și deshidratate.

Ichtiol

Ichtiolul este un ingredient natural cunoscut și sub denumirea de sulfonat bituminos de amoniu. Se utilizează sub formă de unguent, datorită aportului crescut pe care îl are în ameliorarea pielii deteriorate de razele solare, degerături și afecțiuni ale pielii. Are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice, ceea ce îl face un produs indispensabil dintr-o trusă cu produse pentru plajă.

Ce ingrediente nu pot conține cosmeticele naturale?

Unele ingrediente sunt utilizate în industria frumuseții și îngrijirii, dar nu ar trebui să se regăsească în componența cosmeticelor naturale. Iată care sunt printre cele mai comune astfel de ingrediente:

Parabeni

Butilul, etilul și propilul pot avea un impact negativ asupra bunei funcționări a sistemului endocrin și pot cauza iritații. Din acest motiv, nu trebuie să se afle printre ingredientele din cosmeticele naturale. 

Rezorcină

Rezorcina este cunoscută și sub denumirea de rezorcinol. Este un compus organic ce poate afecta sistemul imunitar și poate cauza dezechilibrul glandei tiroide. În unele cazuri este posibil să provoace iritații la nivelul pielii.

Ftalați

Sunt compuși de natură chimică ce pot dăuna sistemului endocrin. Se utilizează cu precădere în industria maselor plastice, dar pot fi găsiți și în produsele cosmetice care nu sunt naturale: în lacuri de unghii, în spray-uri pentru păr și în unele parfumuri.

Silicon

Siliconul și derivații săi sunt utilizați într-o varietate de produse pentru îngrijire care nu sunt naturale. Pot dăuna sistemului endocrin și nu au o contribuție benefică nici asupra mediului înconjurător.

Oxibenzona

Oxibenzona se poate observa pe eticheta unor produse utilizate pentru protecție solară. Din nefericire, ar putea duce la disfuncționalități la nivelul sistemului endocrin, astfel că este de evitat.

Toluen

Toluenul este dăunător în special în timpul sarcinii, deoarece poate întârzia dezvoltarea mentală și creșterea fătului. Acesta se găsește frecvent în unele produse precum lacuri de unghii, tratamente pentru unghii și vopsele de păr.

Plumb

Plumbul se poate găsi în produse precum rujuri, farduri de ochi și de obraz, șampoane și loțiuni de corp. Deși se află ca atare în natură, prezintă riscuri, deoarece este cancerigen și toxic pentru sânge.

Homosalate

Homosalate-ul face parte din multe produse cu factor de protecție solară care nu sunt naturale. Deoarece ar putea avea influență negativă asupra hormonilor, se recomandă evitarea produselor care îl conțin.

Etanolamina

Compușii etanolaminei se pot găsi în unele baze pentru machiaj, mascara și produse pentru îngrijirea pielii. Acest ingredient poate provoca alergii, motiv pentru care nu ar trebui să se afle în componența cosmeticelor naturale. 

Triclosan

Triclosanul este un compus organic ce este adăugat în diverse produse de îngrijire antibacteriene, de exemplu, antiperspirante, apă de gură, cremă depilatoare. Însă, ridică semne de întrebare în privința siguranței sale, deoarece este asociat cu efecte negative asupra glandei tiroide și a sistemului reproducător.

Ce reguli trebuie să respecte producătorii de cosmetice naturale pe piața din UE?

Producătorii de produse cosmetice naturale sunt nevoiți să respecte mai multe cerințe legale care atestă siguranța consumatorului. Printre acestea se află informații legate de aspectele legale și autorizații, etichetare și ambalare, dar și transparență.

Cerințe din punct de vedere legal

Ele îi privesc deopotrivă atât pe producători, cât și pe furnizorii ingredientelor. Producătorii sunt  nevoiți să ofere informații despre produs, inclusiv dacă au fost sau nu testate pe animale. Alte detalii care trebuie specificate sunt nivelul de toxicitate al produsului și eventualele riscuri ale structurii chimice, care pot afecta sănătatea consumatorului. 

Furnizorii ingredientelor naturale trebuie să pună la dispoziție acte cu informații prin care să susțină că sunt netestate pe animale. De asemenea, este important să precizeze și informații legate de proprietățile ingredientelor.

Autorizații

Este esențial ca produsele cosmetice și de îngrijire să fie înregistrate legal și să aibă toate autorizațiile la zi. Aici este inclusă și respectarea normelor privind restricțiile unor substanțe considerate nesigure, ale celor care au suportat modificări chimice sau care se folosesc în cantități limitate. 

Furnizorii și producătorii trebuie să aibă licență pentru distribuția în țările care fac parte din UE. În acest sens, sunt nevoiți să plătească taxele aferente.

Etichetarea și ambalarea

Producătorii sunt nevoiți să respecte criteriile de clasificare, etichetare și ambalare. Mai exact, trebuie să ofere detalii clare, date de contact valide și să nu pună în pericol sănătatea celor care manevrează produsele. 

Transparența privind informațiile

Producătorii sunt obligați să fie transparenți în ceea ce privește lista a ingredientelor active și a nivelului eficacității lor, în mod special a celor de proveniență naturală. Potrivit Regulamentului Comisiei (UE) Nr. 655/2013, trebuie să existe informații ce pot fi verificate. 

Conform Regulamentului Produselor Cosmetice (EC) 1223/2009, producătorii sunt nevoiți să prezinte un dosar cu informațiile produsului, prin care datele să fie susținute din punct de vedere tehnic și științific. 

Alte aspecte importante

Ingredientele trebuie să provină din surse care nu sunt pe cale de dispariție. În cazul în care este vorba despre astfel de surse, este necesar un permis special din partea autorităților pentru a fi comercializate. 

Companiile care produc cosmetice naturale caută să îmbunătățească aspectul sustenabilității. Ele încearcă să ofere produse sustenabile, pe cât posibil, și pun la dispoziție date ce pot fi verificate.

De ce să cumperi cosmetice naturale? Indiferent că optezi pentru produse ce conțin, de exemplu, uleiuri esențiale autohtone sau de import, contribuie la  îngrijirea pielii. 

Verifică ingredientele din cosmetice, alege-le pe cele care sunt potrivite pentru tine și răsfață-ți pielea și părul!

 

Moda & Frumusete - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.