Infecția fungică sau onicomicoza apare atunci când o ciupercă atacă o unghie a degetelor de la mâini sau de la picioare sau pielea de sub unghii. Dacă starea ta de sănătate este una bună, atunci infecția fungică a unghiilor nu o să-ți facă mari probleme, dar poate crea probleme serioase persoanelor cu diabet sau celor care au un sistem imunitar slăbit.
Care sunt cauzele onicomicozei?
La baza acestei afecțiuni stă o ciupercă care se răspândește relativ ușor de la persoană la persoană. Pentru a nu intra în contact cu o astfel de ciuperca, este bine să eviți să umbli desculț prin băile publice sau piscine, să nu împrumuți obiectele personale altei persoane (prosop, unghiera). Ești mai predispus să te infectezi cu o cipercă a unghiei dacă:
- ai peste 60 de ani
- ai diabet sau sistem imunitar slăbit
- dacă ai o rană la unghii
- porți încălțăminte în care îți transpiră piciorul
- locuiești sau muncești într-un loc umed
Simptome ale unghiei cu infecție fungică
Dacă ai o infecție fungică la unghii este foarte probabil să ai dureri atunci când porți încălțăminte, când umbli sau când stai. Iar dacă infecția este la o unghie se poate răspândi cu ușurință și la celelalte.
Cum este tratată infecția fungică a unghiei?
Fără tratament nu ai cum să scapi de această infecție iar starea ta se poate înrăutăți. Onicomicoza este foarte greu de tratat, s-ar putea sa fii nevoit sa cheltuii o sumă considerailă si tratamentul să nu funcționeze. Cel mai bine e sa consulți un medic care îți poate prescrie medicamentele necesare sau poți folosi creme, loțiuni sau pastile antifungice pe care le poți lua sau câteva săptămâni sau probabil un an de zile. Dacă ai pobleme cu ficatul sau cu inima, aceste pastile îți sunt contraindicate.
Cum poți să previi înfecția fungică a unghiei?
O dată avută, această infecție poate reveni, însă există câțiva pași prin care poți evita acest lucru:
Înainte de culcare, spăla-ți și sterge-ți cu grijă picioarele. Aplică apoi un produs antifungic.