În sezonul rece, toamna târziu și iarna, tenul are nevoie de o îngrijire deosebită de atentă, întrucât este mult mai sensibil la frig decât la caldură.
Chiar dacă nu sunt geruri puternice, vântul poate provoca uscarea pielii. De aceea, în funcție de anotimp, mai ales în timpul toamnei și al iernii, este necesar nu numai să fie protejată pielea, ci și sa fie hrănită.
S-a stabilit că o acțiune permanentă a temperaturilor scăzute, a vântului și a zăpezii asupra porțiunilor descoperite ale corpului accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, chiar și la cei sănătoși clinic. Cum se explică acest lucru?
Reacția vaselor sangvine la un frig moderat se manifestă prin dilatare, deci prin înroșirea fetei. La friguri puternice și petrecerea unui timp îndelungat în ger, vasele sangvine se contractă, iar pielea devine mai palidă. Ca urmare a spasmelor vaselor sangvine, se înrăutățește alimentarea cu sânge a țesuturilor, se încetinește metabolismul și este perturbată hrănirea pielii. Aceasta devine palidă, flașcă, uscată, apoi apare descuamarea sau iritarea, etc. Acest lucru poate fi evitat dacă pielea este îngrijită sistematic și corect.
Pentru o piele uscată, seară, pentru împrospătarea feței, cel mai mult se recomandă smântână, laptele acru, untul sau uleiul vegetal
Iarna și toamna măștile sunt la fel de necesare ca și îngrijirea în general. Acestea pot fi preparate din gălbenușuri, brânză de vaci, vitamine, uleiuri vegetale, etc. O acțiune benefică asupra pielii grase o au măștile acide ușor emoliente. Aceste proceduri cosmetice sunt foarte simple și se pot executa în condițiile de acasă.