Glandele endocrine produc hormoni esențiali. Acestea includ glanda hipofiză, tiroida, glandele suprarenale, ovarele, testiculele și părți ale pancreasului. Disfuncția unora dintre glande poate duce la apariția diabetului sau hipertiroidismului și poate contribui la multe disfuncții ale organelor de reproducere.
Tiroida
Glanda tiroidă, produce hormoni care sunt esențiali pentru metabolismul normal și pentru dezvoltarea fizică și psihică a organismului. Excesul de hormoni produși de tiroida duce la aparitia bolii numite hipertiroidism, iar în această situație, corpul se extenuează – metabolismul se accelerează ducând la pierdere în greutate, diaree și transpirație excesivă. Cei care suferă de această afecțiune sunt hiperactivi.
Hipertiroidism
Piciorul-lupului este planta specifică pentru o tiroidă hiperactivă. Preparați o infuzie ce conține cantități egale de piciorul-lupului și talpa-gâștei (două lingurițe la o ceașcă, de două ori pe zi).
Tinctura de valeriană, în doze de 10-20 picături, va ajuta, de asemenea, la calmarea hiperactivității. Dar fiți precauți, pentru ca această plantă medicinală poate cauza hiperactivitate la unele persoane și dozele mari pot induce amețeală.
Hipotiroidism
Lipsa hormoanelor produși de tiroida duce la cretinism la copii și la edem hipotiroidian la adulți. Metabolismul este lent, apare constipația, creșterea în greutate, apatia și letargia generală. Cei care suferă de această boală au puțină energie și pot să pară slab dezvoltați mental. Evitați consumarea unei cantități mari de varză, conopidă, spanac, varză de Bruxelles, gulii, fasole sau produse cu soia. Mâncărurile bogate în iod pot ajuta la ameliorarea problemei – încercați să includeți în meniul zilnic fructe de mare și alge marine.
Diabetul
Diabetul la copii și la adulții tineri necesită de obicei injecții regulate cu insulină și supraveghere din partea unui medic. Dar diabetul care apare după vârsta de 60 de ani poate deseori să fie controlat prin regim alimentar, suplimente alimentare și ceaiuri simple de plante.
Tratament- în cazul acestei afecțiuni, supravegherea atență este esențială și cel mai bine este să consultați un specialist în medicina naturistă, înainte să începeți orice tratament. Diabeticii dependenți de insulină trebuie să evite folosirea de plante hipoglicemice, cu excepția situației în care se află sub supravegherea medicului.