Zilele Sly Nutritia
toate produsele cu -14% reducere
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Cartoful dulce ajuta in lupta cu diabetul!

Cartoful dulce ajuta in lupta cu diabetul!
     

Faimosul Cristofor Columb a descoperit în urmă cu aproape 600 de ani faimosul Tărâm al Mirodeniilor, Peru în termenii actuali, dar şi trei plante care au revoluţionat industria alimentară de-a lungul timpului: porumbul, cartoful alb şi...cartoful dulce.

Istoria cartofului in Europa incepe dupa anul 1530 cand spaniolii au descoperit cartoful in Peru si l-au introdus in Spania si in ttrile din sudul Europei in jurul anului 1540. Patruzeci de ani mai tarziu, amiralul englez Raleigh il introduce in Insulele Britanice si in Tarile de Jos. In vremea aceea, cartoful era considerat toxic pentru om deoarece se considera ca provoca lepra si nu era folosit decat la hranirea vitelor.

Cercetătorul Tjomsland în 1956 spunea că această plantă a ajuns în Europa prin intermediul grădinilor de plante medicinale. Potrivit scrierilor contelui Berchtol (1842) cartoful a fost amintit prima oară de călugărul spaniol Roman Pane cel care a fost lăsat ca misionar în a doua călătorie a lui Cristofor Columb în America din anul 1496. Peter Martyr d'Anghiera, pe baza relatărilor lui Roman Pane, amintea de cartof în scrisorile sale din 1511.

În zilele noastre, cartoful  dulce este cultivat mai ales pe tărâmul asiatic, în insulele Pacificului, în întreaga Americă şi în părţile sudice ale Rudiei. Însă China este cel mai mare producător, acoperind circa 80% din producţia mondială şi oferind peste 100 de varietăţi. În India chiar se mai practică folosirea sucului de lămâie în combinaţie cu o pastă de cartofi dulci pentru vopsirea părului.

100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) are puţin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan. Pe lângă acestea, se regăsesc mici cantităţi de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină şi folaţi. De asemenea, cartoful dulce este o sursă importantă de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant care dă culoare acestei legume atât de versatile.

Numeroase studii au demonstrate de-a lungul timpului că un consum frecvent de cartofi dulci ar putea preveni afecţiuni grave precum diabetul, obezitatea sau bolile de inimă.

Recomandaţi bolnavilor de diabet, dar şi celor care vor să se ferească de această boală – cartofii dulci au un indice glicemic scăzut iar cercetările arată că pot reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei şi apariţia sindromului de insulino-rezistenţă. De asemenea, fibrele din cartofii dulci au rol de a regla glicemia şi de a îmbunătăţi digestia, prevenind constipaţia şi balonarea. Pentru diabetici. Cartoful dulce este un produs cu indice glicemic scăzut. Aceasta înseamnă că nu determină o creștere a nivelului de zahăr din sânge, care este periculoasă pentru diabetici. Carotenoizii din cartofi dulci cresc sensibilitatea la insulină. Cartofii dulci conţin zahăr natural şi nu zahăr adăugat şi nicidecum în cantgităţi mari. Mai mult, cercetările arată că pot fi un excelent înlocuitor în dieta pentru diabetici. Este greşit să credem că diabeticii trebuie să evite toţi carbohidraţii. Contează foarte mult tipul de carbohidraţi şi mai ales cum este consumat.

 înlocuirea cartofilor albi cu cartofi dulci, mai ales în cazul unui diabetic, poate fi o strategie inteligentă. Datorită vitaminei A, a proteinelor și fibrelor, cartofii dulci pot fi utili în controlul zahărului din sânge, scăderea în greutate și reducerea rezistenței la insulină. Un diabetic nu trebuie însă să renunțe complet la cartofi, mai cu seamă că acum pe piață există acest soi nou de cartofi dulci care are un profil nutrițional mult mai valoros și beneficii suplimentare în cazul acestei afecțiuni.

Remedii naturiste - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Ciocolata, prieten sau dușman?

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.