Rozmarinul, folosit din cele mai vechi timpuri, este o plantă care a reușit să ofere beneficiile ei în toate domeniile precum în cel CULINAR, COSMETIC sau MEDICAL!
De-a lungul istoriei rozmarinul era simbolul iubirii, a nunții și a nemuririi. Miresele purtau coronițe de rozmarin "Cununa de mireasă din rozmarin să-ți fie, căci îți va ține dragostea veșnic vie."
Este o plantă parfumată originară din zona mediterană, cultivată încă din antichitate pentru beneficiile ei multiple. Iată beneficiile ei cunoscute în cele trei domenii:
Beneficii MEDICALE:
Tradițional, în medicina populara, rozmarinul era folosit pentru tratarea durerilor musculare, pentru stimularea memoriei, pentru întărirea sistemului imunitar și pentru stimularea sistemului circulator. Studiile moderne arată că are nenumarate beneficii asupra organismului și că este foarte bogat în antioxidanți, în fier, calciu și vitamina B6. Beneficiile sunt următoarele:
Beneficii CULINARE:
În istoriei rozmarinul era un condiment renumit! Nu numai că oferea un gust unic mâncărurilor dar era folosit și pentru conservarea cărnii. Păstra carnea proaspată mai multe zile, pe vremea când nu există încă frigider. Este ideal pentru condimentarea cărnii de vită, de miel, de pui, ciupercilor și în special a cartofilor.
Conform unui studii, publicat în revista Journal of Food Science, carnea de vita condimentată cu rozmarin reduce formarea factorilor care produc cancer, care sunt dezvoltați în timpul gătirii!
Beneficii COSMETICE:
Uleiul de rozmarin are un miros puternic herbal și revigorant, este aproape transparent și apos ca și vâscozitate. Este deseori utilizat pentru îmbunătățirea sănătății părului și scalpului: stimulează creșterea părului, încetinește albirea lui și elimină mătreața.
Rozmarinul este un ingredient deseori folosit în industria cosmetică (în creme și în loțiuni) fiind un antioxidant excelent, un antiinflamator și având proprietăți anti-age. Stimulează regenerarea celulară, crește fermitatea epidermei, îmbunătățește tonusul pielii și previne îmbătrânirea prematură. Este recomandat și pentru pielea sensibilă și în plus este excelent în tratarea coșurilor, datorită proprietăților sale antibacteriane și antiinflamatori.
Încearcă rețeta: PUI CU LĂMÂIE ȘI ROZMARIN!