Printre cele mai frecvente rezultate ale stresului și tulburărilor nervoase sunt durerile de cap și migrenele. Deși mulți oameni suferă de aceste afecțiuni, atunci când tensiunea nervoasă este mare, fie că sunt acasă, fie că sunt la locul de muncă, alții descoperă că simptomele se înrăutățesc atunci când încep să se relaxeze.
Durerile de cap cauzate de tensiune nervoasă
Dacă o durere de cap începe cu încordarea mușchilor de la ceafă și gât, urmată de un spasm muscular care se extinde treptat pe scalp, ea e cauzată probabil de tensiunea nervoasă. Acest tip de durere de cap poate fi cauzată însă și de șezutul sau lucratul într-o poziție inconfortabilă, pentru o perioadă mai lungă de timp. Zile întregi petrecute la birou sau asupra tastaturii unui calculator pot fi sursă unei astfel de dureri de cap.
Remedii
Masați ceafa și spatele gâtului, precum și tâmplele cu câte două picături de ulei de levănțică, ienupăr și cimbru, în două lingurițe de ulei de migdale, pentru a atenua spasmele musculare și pentru a preveni apariția unei dureri de cap.
Infuziile din plante relaxante pot fi, de asemenea, de ajutor – combinați cantități egale de verbină și levanțică și consumați de câte ori e nevoie (folosiți o linguriță la o cană de apă).
Nevralgia
Durerile intense care trec pe traiectoria unui nerv sunt de obicei descrise ca nevralgie. Afecțiunea implică de obicei o inflamație a fibrelor nervului și poate avea loc oriunde în organism, deși e cea mai comună în cazul nervului trigemen, care trece peste față și scalp. Durerea este deseori exacerbată de frig sau curent. Printre actorii declanșatori obișnuiți se află ieșirile afar cu părul umed în zile reci, când suflă vântul, sau exercițiile fizice afară, pe timp rece
Remedii
Specialiștii în medicină naturistă tratează această afecțiune cu o combinație de tonice pentru nervi, ca verbina, scutelaria sau sunătoarea, cu analgezice, cu stimulante circulatorii, ca ghimbirul și ardeiul, și cu sedative.
Preparați o infuzie ce conține cantități egale de verbină sau scutelaria și sunătoare (una sau două lingurițe la o ceașcă) și adăugați puțină pudră de ghimbir, ardei sau o cuișoară, înainte de a bea.
O altă variantă e să aplicați pe zona afectată o compresă caldă, înmuiată în infuzie de sunătoare, levănțică sau verbină.