Fiecare dintre noi cunoaștem proprietățile curative și beneficiile diferitelor plante. Pentru orice afecțiune și pentru sănătatea fiecărui organ în parte există cel puțin o plantă medicinală. Natura a fost făcută să dețină secrete și remedii pentru orice problemă. Tot ce ne revine nouă e să ne informăm, să învățăm despre ele și să le folosim de câte ori avem nevoie, înainte de a recurge la tratamente medicamentoase pline de substanțe chimice care deși ajută pe moment, în timp declanșează alte probleme.
Indiferent de problema medicală, trebuie să ne obișnuim să căutăm întâi soluții în natură. Atenție însă! Ca orice medicament, plantele au și unele contraindicații. Învață despre plante astfel încât să te ajuți singur și să știi ce e bine de făcut și ce nu. După etapa de informare ce rămâne de făcut? Poți culege plante din natură și poți lua rădăcini pe care să le cultivi chiar tu acasă, în grădină sau în ghivece. În plus, e o bucurie să-ți crești singur plantele medicinale. În continuare îți prezentăm 5 exemple – 5 plante medicinale și proprietățile lor.
1. Mușețelul, o plantă cu parfum și aromă delicate, are numeroase beneficii pentru organism recunoscute încă din Antichitate, când era folosit ca și azi, pentru calmarea unor probleme reumatice, digestive, în cazuri de infecții cu paraziți intestinali și în probleme dermatologice. Efectele sale recunoscute sunt cele antiinflamatorii, antioxidante și astringente. Florile și frunzele de mușețel conțin acid salicilic, vitamina A, riboflavină și minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, mangan și sodiu. Planta e folosită pentru inflamații gingivale, pentru calmarea tulburărilor intestinale și ca sedativ împotriva anxietății.
2. Menta este o plantă aromatică medicinală care se folosește adesea și la gătit. Aceasta are o capacitate antioxidantă crescută și conține potasiu, magneziu, calciu, fosfor, vitamina C și vitamina A3. Menta se folosește pentru alergii, probleme digestive, răceli și iritații ale pielii. Menta nu se recomandă dacă aveți de pildă reflux gastro-esofagian.
3. Gălbenelele sunt plante medicinale adesea cultivate și ca flori de decor, astfel că se găsesc în multe grădini, chiar și parcuri. În scop terapeutic se folosesc florile, care se culeg atunci când este soare, când planta este deschisă şi emană uleiuri volatile. Gălbenelele conţin flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri eterice, substanţe amare, saponine triterpenice, răşini, mucilagii. Au acţiune antiinflamatorie, decongestivă, antiseptică, antimicrobiană, imunostimulentă, cicatrizantă, grăbeşte vindecarea şi regenerarea ţesuturilor, reglează ciclurile menstruale, carminativ și reglează funcţia biliară prin principiile amare. Gălbenelele sunt indicate în ulceraţii, eczeme, gastrite, ulcer gastric, ulcer duodenal, inflamaţii ale colonului, colecistită, boli hepato-biliare, hemoroizi, dereglări menstruale, dismenoree, micoze, vaginite, infecţii urinare, cistite, cancer.
4. Sunătoarea este bogată în flavonoide, taninuri și catehina, principii active antioxidante cu rol important în apărarea organismului. În plus, aceasta conține acid clorogenic și uleiuri volatile, cu proprietăți calmante și antiinflamatoare, dar și saponine, cunoscute pentru calitățile lor antibacteriene. Are proprietăți antiseptice, antivirale și antidepresive. De asemenea, este bogată în hiperforină, substanță cunoscută pentru proprietățile antidepresive, antibacteriene și calmante.
5. Salvia este o plantă mediteraneeană deosebită ce protejează creierul, ficatul și plămânii. Este un excelent detoxifiant și tonic al sistemului nervos. Un vechi proverb chinezesc spune că „cine are salvie în casă nu lasă bătrânețea să se apropie“. Datorită conținutului său bogat în vitamine, salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăți curative. Conține un complex de vitamine precum vitamina A, B, C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc şi sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului.
Descoperă adevărul din spatele eficacității produselor naturale. Vom explora miturile și realitățile despre beneficiile și limitele acestora.
Anotimpul renașterii naturii bate la ușă. Odată cu el încep și muncile agricole. Peste tot, pe câmpuri sau în propriile
Ghimbirul este o plantă tropicală din Asia de Sud folosită de oameni în alimentație de secole ,dar și în medicina integrativă. A fos
Piatra de alaun sau ,,Piatra magică” este un mineral natural care se găsește sub formă de cristal translucid alb și incolor. Acest produs a
Unele ceaiuri din plante au proprietăți de promovare a sănătății. Acestea au fost folosite ca remedii naturale pentru o varietate de afecțiuni
Osteoartrita este cea mai comună afecțiune cronică a articulațiilor. Articulația este locul de întâlnire a două oase, iar cartilajul