Până în 2030, se estimează că peste 1 miliard de oameni vor fi supraponderali.
AÈ™adar, înÈ›elegerea mecanismelor ce dezvoltă obezitatea È™i a condiÈ›iilor pe care le promovează este vitală.
În ultimii ani, a devenit clar că bacteriile intestinale fac parte din acest mecanism; ele joacă un rol în metabolism È™i, prin urmare, influenÈ›ează bolile legate de obezitate. Deoarece fructele consumate îmbunătățesc diversitatea bacteriilor din intestin, îmbunătățesc starea de sănătate generala È™i reduc creÈ™terea în greutate.
În mod specific, fructele care sunt bogate în polifenoli sunt considerate a fi cele mai benefice. De exemplu, unii cercetători au descoperit că extractele de fructe bogate în aceste substanÈ›e chimice pot reduce creÈ™terea în greutate È™i pot îmbunătăți rezistenÈ›a la insulină.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicina din Université Laval din Canada au decis recent să investigheze beneficiile potenÈ›iale ale unui fruct amazonian numit camu camu (Myrciaria dubia).
Nativ în Peru È™i Brazilia, camu camu este un fruct roÈ™u-purpuriu, similar cu o cireșă. DeÈ™i indigenii au recoltat de mult fructele, au început doar de curând să fie cultivate È™i vândute pe o piață mai largă. Camu camu este deosebit de popular în Japonia.
DeÈ™i camu camu nu va câÈ™tiga premii pentru aroma sa, care a fost asemanat cu un amestec de viÈ™ine È™i var, este deosebit de bogat în fitochimicale potenÈ›ial sănătoase.
În special, are un nivel ridicat de antioxidanti, inclusiv acidul ellagic (care ar putea proteja împotriva anumitor boli cronice), ellagitaninele (pot proteja sănătatea vasculară) È™i proantocianidinele (o substanță chimică cu o serie de beneficii asupra sănătății).
Încărcătura de nutrienÈ›i a fructului Camu camu
Camu Camu se mândreÈ™te, de asemenea, cu o încărcătură impresionantă de vitamina C de aproximativ 3.000 de miligrame la 100 de grame; care este de 20-30 de ori mai mult decât kiwi, oferindu-i unul dintre cele mai mari conÈ›inuturi de vitamina C față de orice fruct.
Impulsul nutriÈ›ional impresionant al fructelor a fost studit de Prof. André Marette; el a vrut să È™tie dacă camu camu ar putea afecta pozitiv bolile metabolice È™i obezitatea.
Pentru a investiga, el È™i echipa sa au hrănit È™oarecii cu o dietă bogaă în grăsimi È™i cu conÈ›inut ridicat de zahăr timp de 8 săptămâni. O parte din È™oareci au fost hrăniÈ›i È™i cu extract de camu camu în fiecare zi. Până la sfârÈ™itul studiului, È™oarecii care consumau extract de camu camu au câÈ™tigat cu 50 la sută mai puÈ›ină greutate decât cei care nu au consumat extractul.
Când echipa sa uitat la rezistenÈ›a la insulina a È™oarecilor, au existat È™i schimbări demne de remarcat. Atât toleranÈ›a la glucoza, cât È™i sensibilitatea la insulină au fost îmbunătățite; între timp, nivelurile de endotoxine È™i inflamaÈ›ie au scăzut. Au fost, de asemenea, măsurate modificări specifice în microbiomele animalelor.
Toate aceste schimbări au fost însoÈ›ite de o remodelare a microbiotei intestinale, inclusiv o înflorire de Akkermansia muciniphila È™i o reducere semnificativă în bacterii Lactobacillus.
Prof. André Marette - Nivelurile scăzute de A. muciniphila au fost legate de inflamaÈ›ie È™i de condiÈ›ii specifice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.
Transplantarea microbiomei
În următoarea fază a experimentelor, au transplantat bacteriile intestinale de la È™oarecii hrăniÈ›i camu camu în È™oareci fără germeni, care sunt animale crescute pentru a nu avea bacterii intestinale. La aceste rozătoare s-au observat schimbările metabolice benefice la È™oarecii hrăniÈ›i cu camu, deÈ™i numai temporar.
Prof. Marette ia acest lucru ca o dovadă că, camu camu "îÈ™i exercită efectele metabolice pozitive, cel puÈ›in parÈ›ial, prin modularea microbiotei intestinale".
Următorul pas natural este de a duce această cercetare la oameni; și deoarece fructele sunt deja comercializate pe scară largă, preocupările privind siguranță sunt minime.
Desigur, nici un singur fruct nu va vindeca obezitatea sau boala metabolică, ambele sunt complexe È™i multilaterale. Cu toate acestea, din cauza prevalenÈ›ei obezității, dacă un compus din fructe ar putea ajuta să aiba un impact semnificativ asupra populaÈ›iei în general, ar fi un uriaÈ™ pas înainte în lupta contra obezității.