Până în 2030, se estimează că peste 1 miliard de oameni vor fi supraponderali.
Așadar, înțelegerea mecanismelor ce dezvoltă obezitatea și a condițiilor pe care le promovează este vitală.
În ultimii ani, a devenit clar că bacteriile intestinale fac parte din acest mecanism; ele joacă un rol în metabolism și, prin urmare, influențează bolile legate de obezitate. Deoarece fructele consumate îmbunătățesc diversitatea bacteriilor din intestin, îmbunătățesc starea de sănătate generala și reduc creșterea în greutate.
În mod specific, fructele care sunt bogate în polifenoli sunt considerate a fi cele mai benefice. De exemplu, unii cercetători au descoperit că extractele de fructe bogate în aceste substanțe chimice pot reduce creșterea în greutate și pot îmbunătăți rezistența la insulină.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicina din Université Laval din Canada au decis recent să investigheze beneficiile potențiale ale unui fruct amazonian numit camu camu (Myrciaria dubia).
Nativ în Peru și Brazilia, camu camu este un fruct roșu-purpuriu, similar cu o cireșă. Deși indigenii au recoltat de mult fructele, au început doar de curând să fie cultivate și vândute pe o piață mai largă. Camu camu este deosebit de popular în Japonia.
Deși camu camu nu va câștiga premii pentru aroma sa, care a fost asemanat cu un amestec de vișine și var, este deosebit de bogat în fitochimicale potențial sănătoase.
În special, are un nivel ridicat de antioxidanti, inclusiv acidul ellagic (care ar putea proteja împotriva anumitor boli cronice), ellagitaninele (pot proteja sănătatea vasculară) și proantocianidinele (o substanță chimică cu o serie de beneficii asupra sănătății).
Încărcătura de nutrienți a fructului Camu camu
Camu Camu se mândrește, de asemenea, cu o încărcătură impresionantă de vitamina C de aproximativ 3.000 de miligrame la 100 de grame; care este de 20-30 de ori mai mult decât kiwi, oferindu-i unul dintre cele mai mari conținuturi de vitamina C față de orice fruct.
Impulsul nutrițional impresionant al fructelor a fost studit de Prof. André Marette; el a vrut să știe dacă camu camu ar putea afecta pozitiv bolile metabolice și obezitatea.
Pentru a investiga, el și echipa sa au hrănit șoarecii cu o dietă bogaă în grăsimi și cu conținut ridicat de zahăr timp de 8 săptămâni. O parte din șoareci au fost hrăniți și cu extract de camu camu în fiecare zi. Până la sfârșitul studiului, șoarecii care consumau extract de camu camu au câștigat cu 50 la sută mai puțină greutate decât cei care nu au consumat extractul.
Când echipa sa uitat la rezistența la insulina a șoarecilor, au existat și schimbări demne de remarcat. Atât toleranța la glucoza, cât și sensibilitatea la insulină au fost îmbunătățite; între timp, nivelurile de endotoxine și inflamație au scăzut. Au fost, de asemenea, măsurate modificări specifice în microbiomele animalelor.
Toate aceste schimbări au fost însoțite de o remodelare a microbiotei intestinale, inclusiv o înflorire de Akkermansia muciniphila și o reducere semnificativă în bacterii Lactobacillus.
Prof. André Marette - Nivelurile scăzute de A. muciniphila au fost legate de inflamație și de condiții specifice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.
Transplantarea microbiomei
În următoarea fază a experimentelor, au transplantat bacteriile intestinale de la șoarecii hrăniți camu camu în șoareci fără germeni, care sunt animale crescute pentru a nu avea bacterii intestinale. La aceste rozătoare s-au observat schimbările metabolice benefice la șoarecii hrăniți cu camu, deși numai temporar.
Prof. Marette ia acest lucru ca o dovadă că, camu camu "își exercită efectele metabolice pozitive, cel puțin parțial, prin modularea microbiotei intestinale".
Următorul pas natural este de a duce această cercetare la oameni; și deoarece fructele sunt deja comercializate pe scară largă, preocupările privind siguranță sunt minime.
Desigur, nici un singur fruct nu va vindeca obezitatea sau boala metabolică, ambele sunt complexe și multilaterale. Cu toate acestea, din cauza prevalenței obezității, dacă un compus din fructe ar putea ajuta să aiba un impact semnificativ asupra populației în general, ar fi un uriaș pas înainte în lupta contra obezității.
Descoperă adevărul din spatele eficacității produselor naturale. Vom explora miturile și realitățile despre beneficiile și limitele acestora.
Anotimpul renașterii naturii bate la ușă. Odată cu el încep și muncile agricole. Peste tot, pe câmpuri sau în propriile
Ghimbirul este o plantă tropicală din Asia de Sud folosită de oameni în alimentație de secole ,dar și în medicina integrativă. A fos
Piatra de alaun sau ,,Piatra magică” este un mineral natural care se găsește sub formă de cristal translucid alb și incolor. Acest produs a
Unele ceaiuri din plante au proprietăți de promovare a sănătății. Acestea au fost folosite ca remedii naturale pentru o varietate de afecțiuni
Osteoartrita este cea mai comună afecțiune cronică a articulațiilor. Articulația este locul de întâlnire a două oase, iar cartilajul