Arsuri, și arsuri solare
Numai arsurile minore (cu un diametru mai mic de 5 cm) pot fi tratate acasă pentru orice arsură mai mare trebuie să cereți fără întârziere sfatul medicului.
În cazul arsurilor solare, e mai ușor să le prevenim decât să le tratăm: stați la umbră pe cât posibil, iar când vă aflați la lumina solară directă, acoperiți-vă corpul cu haine de culoare deschisă sau aplicați pe piele o cremă ce un factor de protecție potrivit.
Tratament
Răcoriți arsurile minore sub apă curentă rece, timp de câteva minute, pentru a reduce riscul formării de bășici, sau folosiți un remediu din congelator – o pungă cu mazăre congelată este ideală.
O dată ce durerea s-a atenuat, aplicați o cremă de sunătoare, de Aloe Vera, sau folosiți seva unei frunze proaspăt tăiate de Aloe Vera.
Acoperiți arsura cu un bandaj lejer, ca să nu spargeți din greșeală bășicile care s-au format.
Un tratament alternativ este să aplicați ulei în care s-a macerat sunătoare pe arsurile minore; este recomandat să tineți în bucătărie astfel de ulei. Adăugați până la 20% ulei de levănțică, pentru a face amestecul mai eficient.
Arsurile solare pot fi tratate în aproximativ același mod ca și arsurile minore: răcoriți zona afectată și aplicați cu un tampon un ulei sau o cremă calmantă.
Degerăturile
Degerăturile sunt rezultatul încercărilor corpului nostru de a conserva caldura atunci când afară e frig, deci păstrați-vă mâinile și picioarele la căldură, pentru a preveni apariția lor. Circulația periferică poate fi îmbunătățită cu plante stimulante, ca de exemplu angelica, scorțișoara, ginkgo, scoarța de tantorilum sau ghimbir. Folosiți aceste plante pentru decocturi (o linguriță la o ceașcă) sau beți de trei ori pe zi o soluție de până la 20 picături de tinctură la un pahar de apă.
Atenuarea disconfortului
Disconfortul iritant cauzat de degerături poate fi atenuat cu ajutorul cremei de arnică (nu folosiți pe plăgi deschise), gel de Aloe Vera, cremă de galbenele, sau prin spălarea zonei cu o soluție de 10 picături de tinctura de stejar la o ceașcă de apă caldă.
Bătături și calozități
Bătăturile sunt zone mici de pe degete de la picioare, în care pielea s-a îngroșat și s-a întărit și care sunt de multe ori dureroase; calozitățile sunt zone mai extinse de piele întărită, aflate pe talpă, pe degetele de la mâini sau pe palme. Ambele sunt cauzate de frecare sau presiune constantă, din cauza cărora celulele pielii se reproduc, și astfel pielea se îngroașă. Bătăturile dureroase se datorează presiunii asupra unor terminații nervoase. O dată ce cauza frecării a fost eliminată, bătăturile și calozitățile trec de la sine, dar zonele foarte dureroase e mai bine să fie tratate de un pedichiurist.
Tratament
Inelele din fetru plasate pe bătături pot să elimine presiunea cauzată de pantofi. Frecați bătăturile cu o tocătură din căței de usturoi sau de ceapă crudă, pentru a extrage puroiul.
Frecarea picioarelor cu frunze proaspete de pătlagină sau înmuierea lor într-un decoct de scoarță de stejar va ajuta la fortificarea pielii și poate fi un tratament preventiv eficient.
Pentru a atenua durerile cauzate de bătături, înmuiați-vă picioarele într-un vas cu apă fierbinte, care conține cinci picături de ulei volatil de levănțică. Uscați-vă picioarele, apoi masați-le, folosind puțin ulei de levănțică diluat în ulei de migdale (cinci picături de ulei de levănțică la o linguriță de ulei de migdale).