Rolul esențial al melatoninei pare a fi controlarea ciclurilor de somn și de veghe. Melatonina îi permite creierului nostru să își regleze ceasul intern. Melatonina este un hormon prezent atât în regnul animal cât și în regnul vegetal. La om, aceasta este secretată în creier, de epifiză. Acest hormon are o importanță capitală în reglarea somnului la copil și la adult.
Melatonina favorizează producerea hormonului de creștere și joacă un rol important în dezvoltarea fizică și cerebrală a copilului. Melatonina este hormonul care reglează ceasul biologic la oameni. Aceasta echilibrează sistemul trezire/somn începând cu ciclul luminozitate/obscuritate pe parcursul celor 24 de ore din zi.
Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, producția de melatonină în epifiza este din ce în ce mai scazută, insuficientă. De aceea, oamenii de știință au creat medicamente și suplimente alimentare pe bază de melatonină, pentru a palia această insuficiență.
Melatonina este un antioxidant puternic. Melatonina acționeaza și asupra funcțiilor digestive, dar și la nivelul diverșilor hormoni aflați în strânsă legătură cu reproducerea la femei, ceea ce determină reglarea ciclului menstrual.
Melatonina din comerț este un supliment alimentar eficient pentru păstrarea stării generale de sănătate. Cunoscută sub denumirea generală de hormonul somnului, melatonina este folosită în tratarea insomniei, în special în cazul persoanelor în vârstă. Melatonina este mult mai apreciată decât somniferele în măsură în care nu creează nicio dependentă sau dureri de cap repetate.
Oamenii de știință au atribuit melatoninei și alte beneficii. Fiind un produs anti-age, melatonina îmbunătățește memoria și menține tinerețea, luptă în mod eficient împotriva stresului, întăreșște sistemul imunitar și constituie un produs fiabil în prevenirea, chiar în tratamentul cancerului. Melatonina este recomandată în timpul unei călătorii mai lungi pentru a face față problemelor de sănătate generate de către decalajul orar.
Melatonina are capacitatea de a ne proteja sistemul gastrointestinal. O sursă importantă de melatonina o reprezintă melatonina gastrointestinală, extrem de benefică în cazurile de pancreatită sau sindromul colonului iritabil. De asemnenea, melatonina se poate folosi cu succes în tratarea depresiei. Persoanele care suferă de depresie se confruntă cu un nivel scăzut de serotonină. Administrarea de melatonină sporește nivelul de serotonină, tratând astfel cu succes depresia.
Melatonina are și un rol neuroprotector: protejează neuronii și celulele gliale, studiile demonstrând faptul că este extrem de eficientă în tratarea unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.
Descoperă adevărul din spatele eficacității produselor naturale. Vom explora miturile și realitățile despre beneficiile și limitele acestora.
Anotimpul renașterii naturii bate la ușă. Odată cu el încep și muncile agricole. Peste tot, pe câmpuri sau în propriile
Ghimbirul este o plantă tropicală din Asia de Sud folosită de oameni în alimentație de secole ,dar și în medicina integrativă. A fos
Piatra de alaun sau ,,Piatra magică” este un mineral natural care se găsește sub formă de cristal translucid alb și incolor. Acest produs a
Unele ceaiuri din plante au proprietăți de promovare a sănătății. Acestea au fost folosite ca remedii naturale pentru o varietate de afecțiuni
Osteoartrita este cea mai comună afecțiune cronică a articulațiilor. Articulația este locul de întâlnire a două oase, iar cartilajul