In vreme ce in Occident menopauza este considerata o simpla schimbare a nivelului unor hormoni la finalul vietii reproductive a unei femei, chinezii vad in ea scaderea “energiei reproductive” esentiale, care este pastrata in rinichi, si ei trateaza problemele menopauzei cu tonice pentru rinichi.
Aceste simptome tipice implica o senzatie de incalzire brusca a fetei sau corpului, rareori exista o roseata accentuata a obrajilor sau transpiratie excesiva.
Remedii: Incercati infuzii ce contin cantitati egale de salvie, pelin si verbina (una, maximum doua lingurite la o ceasca, de trei sau patru ori pe zi), sau luati doze ceva mai mari de ulei de luminita sau limba-mielului (pana la 3 g pe zi).
Plantele de melarea va pot fi, de asemenea de ajutor. Luati 20 de picaturi de tinctura amestecata in apa, dimineata si seara. Daca bufeurile de caldura sunt insotite de palpitatii, adaugati o cantitate egala de talpa-gastei la infuzie si consumati-o.
Tulburari emotionale
Schimbarile bruste de dispozitie, depresia, insomnia si anxietatea pot insoti menopauza si, in general, sunt atribuite schimbarilor hormonale.
Remedii: Consumati ceai de verbina, Stachys officinalis, roinita si scutelaria – preparati o infuzie ce contine de exemplu cantitati egale de Stachys officinalis si roinita. Folositi una, maximum doua lingurite la o ceasca si consumati pana la patru cesti pe zi. La amestecul de mai sus adaugati urmatoarele, pentru simptome specifice: sunatoare pentru depresie; flori de tei pentru anxietate si tensiune nervoasa; talpa-gastei pentru palpitatii; petale de trandafir pentru atacuri de panica.
Retentia de lichide
Asociata cu schimbarile hormonale din timpul menstruatiei, sarcinii si menopauzei, retentia de lichide poate cauza simptome ce variaza de la balonare pana la umflarea pronuntata a gleznelor, insotita de palpitatii sau dureri de cap. Retentia de lichide poate indica prezenta diabetului sau a unor tulburari cardiace, deci cereti sfatul unui medic, in cazul aparitiei bruste a acestei probleme.
Remedii: Pregatiti o infuzie din cantitati egale de patrunjel, frunze de papadie si coada-soricelului (doua lingurite la o ceasca) si beti pana la trei cesti pe zi. Adaugati jumatate din cantitate de talpa-gastei, daca palpitatiile sunt de asemenea o problema. In cazul retentiei de lichide in timpul sarcinii evitati patrunjelul si coada-soricelului – in locul lor, maruntiti o mana de plante proaspete de dragaica lipicioasa. Luati 1 lingura din acest amestec in apa, de maxim trei ori pe zi.