Țara noastră este plină de plante medicinale care vă pot aduce remedii naturale extraordinare. În timpul drumețiilor puteți culege o mulțime de plante ce vă ajută corpul să treacă peste diferite infecții, boli sau doar să mențină starea de bine.
Din România sute de tone de plante medicinale pleacă spre Europa, America și Canada.
În România sunt 800 de specii de plantele medicinale, acestea trebuie culese (frunza, florile, semințele) în anumite perioade a anului, trebuie uscate apoi le puteți bea ca și ceai, infuzie combinate sau separat.
În urmare vă prezentăm cele mai cunoscute plante medicinale și beneficiile lor.
Culegerea plantelor medicinale
Pentru a culege plante, în funcție de puterea lor de vindecare, este util să cunoaștem zonele unde cresc și care sunt locurile sănătoase de unde le putem recolta. De pildă, plantele care cresc pe câmpii au nevoie de multă lumina, dar cele care cresc în pădurile de la munte nu sunt pretențioase în această privință. Majoritatea plantelor se culeg pe vreme bună, însorită, dar nu în toiul caniculei.
Este firească culegerea plantelor din zonele curate, izolate, care se află la o altitudine cât mai mare și evitarea zonele poluate, de pe marginea șoselelor, chiar dacă sunt drumuri de țară.
Folosirea plantelor medicinale
Multe boli comune se pot trata cu ceaiuri sau infuzii făcute din plante medicinale. De asemenea unele se pot folosi și pentru uz extern, pentru tratarea anumitor probleme de piele sau în scopuri cosmetice.
Mușețelul este una dintre cele mai populare plante medicinale. Este o plantă ierboasă, aromată, răspândită în toate zonele de câmpie, pe pajiști, în locuri însorite sau pe terenuri sărate. De la mușețel se recoltează florile, în lunile mai și iunie.
Beneficii:
Măceșul este unul dintre cei mai cunoscuți arbuști medicinali de pe la noi, răspândită pe munte, dealuri și câmpii. Măceșele se culeg din iunie până în septembrie, apoi se usucă și se zdrobesc sau se macină pulbere.
Beneficii:
Coada-șoricelului este o plantă care crește pe solurile aspre de pe pășuni și de pe marginea drumurilor. Pentru obținerea preparatelor medicinale din coada-șoricelului, majoritatea autorilor recomandă folosirea florilor, însă unii consideră totuși că toată partea aeriană (tulpină, frunzele) poate fi recoltată împreună cu florile mărunte, albe, dispuse în inflorescente.
Beneficii:
Rostopască este o plantă erbacee care înflorește la sfârșitul primăverii în apropierea așezărilor umane, în locuri umbrite, umede. Puteți să vă folosiți de tulpinile nelignificate înflorite, din care se obține sucul proaspăt sau de partea aeriană a plantei pentru ceaiuri.
Beneficii:
Așadar, vă încurajăm să încercați ceaiurile acestor miraculoase plante medicinale și împărtășiți experientele cu noi.