Remediile din plante medicinale au efecte puternice asupra stării noastre mentale. Printre acestea se află plantele sedative, pentru a atenua tensiunile și anxietatea, remedii care acționează direct asupra emoțiilor, plante cu efect tonic și stimulativ, pentru a ne furniza energie pe termen scurt și tonice pe termen lung, care să combată stresul.
Cum să facem față stresului?
Stresul este o parte esențială a vieții noastre și nu este în mod necesar negativ – el ne ajută să ne menținem vigoarea și vitalitatea și stimulează activitatea și creativitatea. Atunci când suntem puși într-o situație de stres, corpul nostru produce adrenalină – hormonul “luptă sau fugi”, care ne face să ripostăm sau să fugim în cazul unei confruntări. Viața modernă însă nu ne permite întotdeauna să luptăm sau să fugim, ceea ce duce la un răspuns negativ la stres, în care corpul rămâne hiperactiv. Când acest răspuns apare în mod repetat, el poate să reprezinte un pericol pentru sănătate și poate crește riscul unor boli cronice.
Simptome:
Remedii
Plantele nu pot să rezolve problemele majore legate de stilul de viață (deși ne pot ajută dându-ne curajul să facem schimbările necesare), dar pot să atenueze simptomele și ne pot ajuta să facem față stresului.
Ginsengul siberian ajută corpul să facă mai bine față stresului: luați până la 600 mg pe zi, timp de 10-14 zile, înainte de momentul când credeți că stresul va fi maxim. Aceasta poate fi o cură preventivă foarte eficientă înainte de examene sau o perioadă mai aglomerată la locul de muncă și poate combate efectele negative ale schimbărilor de fus orar din timpul călătoriilor.
Atacurile de panică
Caracterizate printr-un ritm cardiac crescut sau palpitații, dispnee, paloare și transpirație, atacurile de panică pot fi asociate cu anxietate sau temeri specifice, iar cel care suferă de ele rămâne nesigur pe el și speriat. Cereți ajutorul unui profesionist în cazul unor atacuri recurente. Unii susțin că atacurile de panică sunt legate de intoleranța alimentară și de candidoză, care produce toxine ce interferează cu neurotransmițătorii.
Sentimentul ocazional de panică poate fi atenuat dacă puneți o picătură de ulei de trandafir pe un cub de zahăr, pe care să-l dizolvați încet în gură. Vă va fi, de asemenea, de ajutor să puneți o picătură de ulei de trandafir pe o batistă sau într-o lampă odorizantă și să inspirați.
Anxietate și tensiune
Remediile naturiste nu pot rezolva problemele care cauzează anxietatea, dar ne pot ajuta să ne relaxam și pot îmbunătăți capacitatea noastră de a face față tensiunilor de zi cu zi.
În cazul celor profund anxioși, remediile naturiste nu trebuie însă considerate un subtitut pentru consilierea unui profesionist.
Tratament
Folosiți ceaiuri calmante din plante, ca de exemplu flori de tei, mușețel, levanțică sau roiniță.
Va poate fi de folos să învățați o tehnică de relaxare, ca de exemplu controlul respirației, meditația, yoga sau t`ai chi.
Pe lângă aceste tehnici aplicate puteți consuma suplimente alimentare care să vă ajute la îmbunătățirea sistemului nervos și a sistemului imunitar în general.