Zilele DVR Pharm
toate produsele cu -12% reducere
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

10 efecte secundare la folosirea contraceptivelor

10  efecte secundare la folosirea contraceptivelor
     

 

Pilula contraceptiva orala, cunoscuta sub numele de "pilula", este o metoda de prevenire a sarcinii pe baza de hormoni. De asemenea, poate ajuta la reglarea menstruației, reducerea perioadelor dureroase, endometriozei, acnei și sindromului premenstrual (PMS).

Pilula cotraceptiva previne sarcina prin impiedicarea ovulației. Nu se produce nici un ou, astfel incat sperma sa nu se fertilizeze. Astfel sarcina nu poate sa apara. "Pilula" este utilizata de aproape 16% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 și 44 de ani in Statele Unite și Europa și are avantaje și dezavantaje. Persoanele cu factori de risc diferiți pot fi sfatuiți sa utilizeze un anumit tip de pilule.

Exista diferite tipuri de pilule contraceptive. Acestea conțin toate formele sintetice ale hormonilor estrogen, progesteron sau ambii. Progesteronul sintetic se numește progestin. Pastilele combinate conțin progesteron și estrogen. "Pilula mini" conține numai progestin.

O alta opțiune este "pastilele de zi cu zi" și "pilulele de 21 de zile". Un pachet de pastile de zi cu zi dureaza 28 de zile, dar sapte pastile sunt inactive. Plicul de zi cu zi poate fi mai ușor de utilizat in mod corect, deoarece rutina este aceeași in fiecare zi.

Folosit corect, pilula este foarte eficienta, dar datorita folosirii sale defectuase pot rezulta sarcini nedorite. 

Trebuie stiut ca pilulele contraceptive nu impiedica bolile cu transmitere sexuala (STD). Doar prezervativul poate ajuta la prevenirea acestui tip de infecție.

Efecte secundare

1. Punctul intermenstrual

Sangerarile vaginale descoperite sunt frecvente intre perioadele așteptate. Aceasta se regleaza de obicei in 3 luni de la inceperea administrarii pilulei.

In timpul depistarii, pilula este inca eficace, atata timp cat a fost administrata corect și nu au fost pierdute doze. Oricine are 5 sau mai multe zile de sangerare in timp ce se administreaza pastile active sau hemoragie grava timp de 3 sau mai multe zile ar trebui sa contacteze un medic specialist pentru consiliere.

Aceasta sangerare poate aparea deoarece uterul se adapteaza la o captușeala endometriala mai subțire sau pentru ca organismul se adapteaza la niveluri diferite de hormoni.

2. Greata

Unele femei sufera de greata ușoara atunci cand iau prima pilula, dar simptomele dispar de obicei dupa un timp. Luarea pilulei cu alimente sau inainte de culcare poate ajuta. Daca greața este severa sau persista mai mult de 3 luni, trebuie sa mergeti la un consult medical.

3. Sensibilitatea sanilor

Anticonceptionalele pot determina o crestere a sanilor sau sensibilitatii acestora. Aceasta simptome dispar in mod normal la cateva saptamani dupa inceperea folosirii pilulei. 

Sfaturile pentru ameliorarea sensibilitaÈ›ii la san includ reducerea consumului de cofeina si sare si purtarea unui sutien de sustinere.

4. Dureri de cap si migrena

Unele persoane au efecte secundare cu "pilula", cum ar fi perioadele menstruale neregulate, greața, dureri de cap sau schimbarea greutații. Hormonii din pilulele contraceptive pot provoca dureri de cap și migrene.

Pastile cu diferite tipuri si doze de hormon pot declanșa simptome diferite.

Utilizarea unei pilule cu doza mica poate reduce incidenta durerilor de cap.

Simptomele se imbunatatesc in mod normal in timp, dar daca apar dureri de cap severe atunci cand incepeți sa luați pilula, ar trebui sa solicitați sfatul medicului.

5. Cresterea in greutate

Studiile clinice nu au gasit o legatura consecventa intre utilizarea pilulelor contraceptive și fluctuațiile de greutate. Cu toate acestea, poate aparea retenție de lichide in special in jurul sanilor și a șoldurilor.

Potrivit unei revizuiri, majoritatea studiilor au constatat o creștere medie in greutate de sub 2 kilograme, la 6 sau 12 luni de la inceperea folosirii contraceptivului ce contine progesteron.

Unele tipuri de contraceptive hormonale au fost asociate cu cauzele scaderii in greutate.

6. Schimbarile de dispozitie

Studiile sugereaza ca contraceptivele orale pot afecta starea de spirit a utilizatorului și pot crește riscul depresiei sau al altor modificari emoționale. Oricine se confrunta cu schimbari de dispozitie in timpul utilizarii pilulei contraceptive trebuie sa contacteze medicul de familie.

7. Sarirea unui ciclu menstrual

Chiar si cu utilizarea pilulei adecvate, uneori poate fi ratata o perioada menstruala. Factorii care pot influenta acest lucru includ si stresul, calatorii și anomaliile hormonale sau tiroidiene.

Daca o perioada menstruala este sarita sau este foarte ușoara in timpul utilizarii pilulei, este recomandat un test de sarcina inainte de a incepe urmatorul pachet. Nu este neobisnuit ca un flux sa fie foarte ușor.

8. Scaderea libidoului

Hormonul sau hormonii din pilula contraceptiva pot afecta unitatea sexuala sau libidoul la unii oameni. Daca scaderea libidoului persista si este deranjanta, acest lucru trebuie discutat cu un medicul.

In unele cazuri, pilula contraceptiva poate crește libidoul, de exemplu, eliminand preocuparile legate de sarcina și reducand simptomele dureroase ale crampei menstruale ale sindromului premenstrual, endometriozei și fibroame uterine.

9. Evacuarea vaginala

Modificari ale secretiei vaginale pot sa apara la administrarea pilulei. Aceasta poate fi o crestere sau o scadere a lubrifierii vaginale sau o modificare a naturii descarcarii. Daca rezulta uscaciunea vaginala, lubrifierea artificiala poate ajuta la confortabilitatea sexului.

Aceste modificari nu sunt de obicei daunatoare, dar schimbarile de culoare sau mirosul ar putea indica o infectie.

10. Schimbarea ochilor

Modificarile hormonale cauzate de pilula contracepției au fost corelate de o ingroșare a corneei la ochi. Utilizarea contraceptiva orala nu a fost asociata cu un risc mai mare de boali oculare, dar poate sa insemne ca lentilele de contact nu se mai potrivesc confortabil.

Persoanele purtatoare de lentile de contact trebuie sa se consulte oftalmologul in cazul in care se confrunta cu orice schimbare in vedere sau toleranta lentilei de contact in timpul utilizarii pilulelor.

Sanatate sexuala - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.