Herpesul genital este una din cele mai comune boli cu transmitere sexuală. Boala poate fi foarte supăratoare dar dacă ești un adult sănătos atunci nu o să te confrunți cu probleme serioase. Majoritatea persoanelor nu au simptome sau simptomele sunt așa de ușoare încât nu-ți poți da seama dacă ești infectat cu această boală. Pentru unele perosane în schimb, virusul cauzează răni, mâncărime și dureri puternice în zona genitală. După prima erupție a infecției, virusul rămâne în celule nervoase ale pielii, devenind inactiv. Poate deveni însă activ din când în când, cum ar fi în perioadele de stres, îmbolnăvire, schimbarea partenerului de sex sau la menstruație. Cu trecerea timpului, erupțiile au loc mai rar, se vindecă mai repede și nu mai sunt la fel de dureroase.
Care sunt cauzele herpesului genital?
Herpesul genital poate fi cauzat de două tipuri de herpes: virus hepetic de tipul 1 și virus herpetc de tipul 2. De cele mai multe ori, virusul de primul tip cauzează răni pe buze, în timp ce cel de-al doilea răni pe organele genitale.
Ești predispus de a contacta herpesul genital dacă:
Care sunt simptomele herpesului genital?
Simptomele variză de la persoană la persoană. S-ar putea să ai boala și să nu prezinți nici un simptom sau să ai simptome ușoare pe care nici nu le observi.
Unii oameni prezintă senzații de mâncărimi și răni dureroase în jurul penisului sau la intrarea în vagin. Rănile se pot transforma în erupții care se vindecă în 3 săptămâni. Femeile în special pot prezenta simptomele unei gripe: febra, dureri musculare, dureri de cap. Pot observa de asemenea dureri la urinat.
Odată ce ai contactat boala, primele semne apar după 2-14 zile. La persoanele cu sistemul imunitar fragil sau cu HIV, simptomele sunt mult mai grave.
Cum este diagnosticată boala?
Examinarea de către medic este absolut necesară. Acesta poate prelua o mică cantitate de țesut pentru a face testele de laborator corespunzătoare și adițional poate face și analize de sânge. Va trebui să răspunzi la întrebări despre simptome și factori de risc.
Cum se poate trata herpesul genital?
Chiar dacă nu există vindecare, medicamentele pot diminua durerile și mâncărimea și pot spor vindecarea erupțiilor cutanate. Cel mai bine este să începeți tratamentul chiar de la prima erupție. La unele persoane virusul poate erupe doar de câteva ori în tot timpul vieții, la altele se poate manifesta de 4-6 ori pe ani.
Poate fi prevenită infecția cu virusul herpesului genital?
Ca și în cazul oricărei boli, infecția cu acest virus poate fi prevenită. Singura cale de a preveni boala este sa practici sexul protejat întotdeauna. Iată câteva sfaturi utile în prevenția bolii:
- înainte de a începe să ai relații sexuale cu un partener nou, discută cu el despre trecutul lui, despre riscul de a contacta vreo boală cu transmitere sexuală
- oprește orice relație cu persoanale care prezintă simptome sau au fost expuse riscului de a contacta BTS
- să nu ai relații sexuale cu mai mulți parteneri deodată, acest lucru creșc șansele de a te îmbolnăvi
- nu face sex oral persoanelor care prezinta răni în zona genitală
- folosește mereu prezervativul
- dacă ești însărcinată, ai mare grija să nu te infectezi iar în cazul în care ai contactat deja boala, infecția se poate transmite nou-născutului. Dacă înainte de data în care trebuie să naști te confrunți cu o erupție a bolii, cel mai bine este să năști prin cezariană, altfel copilul poate avea probleme serioase la naștere.