"Nu sunt o nimfomană, sufar de SSP"
Este mărturia unei femei care suferă de Sindrom sexual persistent și pentru care excitația sexuală crescută resimțită pe tot parursul zilei nu este nici pe departe o plăcere sau un motiv de a face glume pe această seamă. Sindromul sexual persistent reprezintă un sentiment inexorabil de "stârnire" a zonei genitale.
Cum se manifestă acest sindrom?
Printre simptomele care apar brusc specifice acestui sindrom se numără congestia vaginală, lubrifierea excesivă, senzația de furnicătură și sensibilitate acută a sânilor. Aceste senzații se resimt fără voința, nu sunt dorite de către persoana care suferă de sindromul sexual persistent.
A nu se confundă caracteristicile specifice aestui simptom cu hipersexualitatea asociată cu nimfomania. Spre deosebire de nimfomania compulsivă în care se resimte un chef nebun pentru sex, în cazul SSP-ului, femeile nu resimt o dorința exagerată pentru sex.
Femeile care suferă de acest sindrom (există în curs cercetări asupra numărului unor astfel de persoane), relatează că le este greu să convietuiască cu această afecțiune care nu le lasă nici să doarmă de multe ori. Masturbarea frecventă sau alte forme de eliberare a senzațiilor resimțite sunt neapărat necesare pentru a scăpa de excitația conținua și pentru a putea avea o viață apropiată de cea a unei persoane normale.
În timp ce unele persoane cu sindrom sexual persistent iau această afecțiune ca pe un lucru pozitiv, altele se rușinează, se simt neajutorate și sunt confuze. Din cauza acestor motive, sunt rare cazurile în care o femeie vorbește cu medicul despre ceea ce simte.
Tulburările specifice sindromului sunt complicate deoarece nu sunt conectate cu stimulii fiziologici din creier (ca și în cazul bărbaților). În timp ce corpul ar face curse iar mintea este în altă parte, experiența poate fi una traumatizantă. La capătul opus, se afla femeile care se simt foarte atrase de partenerii lor dar organismul lor nu răspunde la aceste sentimente.
Cauzele acestui sindrom nu sunt pe deplin cunoscute și clare în mintea specialiștilor și deocamdată nu exista soluții la această problemă. Unele femei experimentează acest sindrom din cauza debitului de sânge anormal în zona clitoridiană, care poate fi ușor depistat cu o ecografie. Altele dezvoltă acest sindrom ca urmare a unor modificari neurologice după un prejudiciu sau accident. Cu toate acestea, marea majoritate a cazurilor prezintă cauze încă necunoscute.
Tratamentul include medicamente anti-depresive și antistres, precum și terapie specifica.
Discuțiile cu persoane specializate, pot fi un pas înainte în direcția potrivită soluționării acestui sindrom. Cu cât mai multe femei raportează acest sindrom medicului, cu atât cresc șansele ca acesta să poată fi tratat în viitor. Speranțele sunt așadar în cercetările viitoare care pot oferi răspunsuri pentru toate femeile indiferent unde se regăsesc acestea de-a lungul spectrului sindromului sexual persistent.