Ananasul a fost decoperit in Brazilia, in 1555, de catre Jean de Lery. El este un fruct delicios, cu parfum exotic. In Caraibe, nana inseamna parfum, iar combinatia ana-ana inseamna parfumul parfumurilor. In Europa, culturile de ananas au fost facute pentru prima data in secolul al XVII-lea. Datorita gustului dulce, el este cel mai apreciat fruct exotic.
Ananasul este un fruct vitaminizant, continind vitaminele A, B, B1 si C. Contine de asemenea betacaroten, potasiu, magneziu, iod, mangan, fosfor, calciu, fier, sulf si saruri minerale. Stimulind organismul, este recomandat mai ales pentru buna sa digestibilitate. Fructul acesta este nutritiv, de aceea este recomandat persoanelor anemice si convalescente. Racoritor, el este un fruct dezintoxicant, diuretic si ajuta stomacal sa digere pentru ca are capacitatea de a dizolva grasimile.
Ananasul conÅ£ine niveluri înalte de vitamina C ÅŸi magneziu“, potrivit nutriÅ£ionistului american Laura Flores. Acest fruct tropical este, totodată, bogat în fibre ÅŸi în bromelaină, o enzimă despre care se crede că reglează sistemul imunitar. Totodată, ananasul conÅ£ine niveluri mari de de magneziu, un antioxidant important, tiamină, vitaminele B1 ÅŸi B6 implicate în producÅ£ia de energie, potrivit livescience.com.
Acest fruct are un continut bogat de minerale, vitamine si stimuleaza apetitul sexual. Ananasul trateaza impotenta, frigiditatea, asadar poate fi folosit cu succes in timpul preludiului. Pentru o seara romantica serveste-ti iubitul cu o salata de ananas, amestecata cu bucati de ciocolata. Aceasta combinatie garanteaza un tonus excelent, o circulatie mai buna a sangelui, asadar foarte multe energie pentru o noapte fierbinte.
Un bol mic de ananas tăiat cubuleÅ£e – aproximativ 80 de grame – conÅ£ine 38 de kilocalorii, 87% apă, 10 grame de carbohidraÅ£i, ÅŸi 1 gram de fibre alimentare, indicele glicemic fiind mediu. Dacă se consumă sub formă de suc, scade cantitatea de vitamina C ÅŸi fibre, ÅŸi creÅŸte viteza de absorbÅ£ie a glucidelor în intestin – indeul glicemic – cât ÅŸi cantitatea de calorii la suta de grame. Dacă se consumă sub formă de suc, scade cantitatea de vitamina C ÅŸi fibre, ÅŸi creÅŸte viteza de absorbÅ£ie a glucidelor în intestin – indeul glicemic – cât ÅŸi cantitatea de calorii la suta de grame.
SusÅ£ine sistemul imunitar. Ananasul conÅ£ine cantitatea recomandată de vitamina C, potrivit FDA. Vitamina C este un antioxidant solubil în apă care previne distrugerea celulară, potrivit Linus Pauling Institute din Oregon. Vitamina C ajută organismul în combaterea bolilor cardiovasculare ÅŸi a durerilor articulare. Oase puternice. Ananasul ajută la păstrarea posturii ÅŸi sănătatea osoasă. Fructul conÅ£ine 75% din cantitatea recomandată de mangan, mineral esenÅ£ial pentru dezvoltarea unor oase puternice ÅŸi a unor Å£esuturi sănătoase, potrivit Linus Pauling Institute. În 1994, un studiu sugera că manganul, alături de alte minerale, ajută la prevenirea osteoporozei la femeile care se află în postmenopauză. Ananasul promovează sănătatea ochilor ÅŸi a digestiei. „Ananasul contribuie la reducerea riscului de degenerare maculară, o boală care afectează vederea oamenilor în vârstă, alături de nivelurile înalte de vitamina C ÅŸi alÅ£i antioxidanÅ£i“, afirmă Flores. La fel ca ÅŸi alte fructe ÅŸi legume, ananasul conÅ£ine fibre esenÅ£iale pentru o digestie sănătoasă, promovând sănătatea intestinelor, conform specialiÅŸtilor de la Mayo Clinic.
Datorită bromelainei, ananasul poate ajuta la reducerea nivelului de inflamaÅ£ie din organism ÅŸi la încetinirea creÅŸterii tumorilor, mai spune Flores. O varietate de studii au arătat că bromelaina ajută la tratamentul osteoartritelor, însă ar mai fi nevoie de studii suplimentare pentru a se trage o concluzie clară. Nivelul mare de inflamaÅ£ie din organism creÅŸte riscul de cancer, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Studiile făcute până acum în laborator au arătat că bromelaina ÅŸi alte enzime prezente în ananas pot creÅŸte ratele de supravieÅ£uire la animalele cu diverse tumori. Nu există dovezi, cel puÅ£in până acum, că se întâmplă la fel ÅŸi în cazul oamenilor. În plus, această enzimă ajută la reducerea coagularea excesivă a sângelui, făcând din ananas o gustare frecventă pentru persoanele aflate la risc. În combinaÅ£ie cu vitamina C, enzima reduce mucusul din nas ÅŸi gât, potrivit Centrului Medical al Universităţii Maryland.