Radacina de maca (lepidium meyenii) face parte din familia cruciferelor, cum ar fi broccoli si varza, dar datorita proprietatilor sale unice este considerata un super-aliment. Maca creste in muntii din America de Sud, in principal in regiunile cu inaltime ridicata din Peru .
Radacina, care este placuta la degustare, este disponibila in mod obisnuit sub forma de pulbere. In general, poate avea un efect pozitiv asupra echilibrului hormonal, regleaza energia si poate fi benefica pentru intreg organismul. Si nu numai ca este o sursa naturala de vindecare, dar poate reprezenta si o hrana sigura. Maca este bogata in nutrienti si are un nivel mai ridicat de calciu decat laptele.
Maca poate ajuta fertilitatea, atat la barbati, cat si la femei, contribuie la echilibrul hormonal , stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la cresterea energiei, imbunatateste functia sexuala, memoria si concentrarea. Maca poate ajuta organismul sa se adapteze la stres, cum ar fi un program aglomerat, un loc de munca exigent sau o boala. De asemenea, maca este considerata un afrodisiac puternic si este folosit cu succes de populatiile care traiesc in Anzi.
Maca este o sursa bogata de fitonutrienti. Expertii nu recomanda o anume cantitate, dar majoritatea oamenilor se simt cel mai bine dupa ce consuma o lingura pe zi si ajung la 2-3 pe parcursul zilei. Deoarece poate ajuta la cresterea rezistentei, multi oameni o folosesc inainte de a face sport.
In muntii Anzi, localnicii consuma frecvent radacina de maca, fie uscata, proaspata sau in componenta mancarurilor traditionale. Desi maca in sine nu contine hormoni reali, beneficiile acestei radacini sunt atribuite abilitatii ei de a ajuta la restabilirea sanatatii sexuale, endocrine (hormonale) si mintale. Maca se poate incadra rapid in regimul de viata al unei femei, pentru ca poate contribui la ameliorarea simptomelor premenstuale sau de menopauza si la echilibrarea nivelului ei hormonal. Femeile care au ovar polichistic pot folosi maca deoarece radacina respectiva ajuta la controlul nivelului de estrogen in organism. Nivelurile de estrogen, care sunt fie prea mari, fie prea scazute, intarzie momentul in care o femeie poate ramane insarcinata. Prin urmare, echilibrarea cantitatii de estrogen pe care femeia o produce si cantitatea de progesteron asociata sunt importante pentru sanatatea reproducerii, si scaderea simptomelor legate de PCOS - cum ar fi ciclurile menstruale neregulate, cresterea excesiva a parului si multe altele. Un studiu realizat in 2008 arata ca maca poate schimba starea de spirit a femeilor care ajung la menopauza si scade nivelul de anxietate si depresie. Acelasi studiu demonstreaza ca imbunatatirea starii de spirit duce la cresterea libidoului sexual. O alta cercetare arata ca maca creste libidoul sexual la femei, iar asta datorita efectului sau pozitiv asupra serotoninei, hormonul care ne da o stare de bine. Se crede ca maca restaureaza echilibrul hormonal al femeilor prin sustinerea sistemului endocrin si ajuta la reglarea productiei de hormoni tiroidieni. Glanda suprarenala si glanda tiroidiana joaca un rol major in reglarea multor functii, de la nivelul de stres, la pofta de mancare. Sanatatea acestor glande este esentiala pentru cineva care doreste sa se simta bine.
In studiile clinice, nivelul de testosteron nu s-a dovedit a fi afectat de maca. Maca negru poate avea efecte pozitive asupra productiei de sperma, mai mult decat maca de culoare galbena si rosie. Maca rosie are propriile beneficii pentru sanatatea hormonala masculina. In studiile efectuate pe sobolani s-a demonstrat ca reduce dimensiunea prostatei. Acest lucru indica faptul ca maca poate contribui la sanatatea prostatei. Conform altor studii, maca poate imbunatati productia de sperma, mobilitatea si volumul.