Terapia pentru HIV implica o combinatie de medicamente ce trebuie luate o data sau chiar de doua ori pe zi, ceea ce face ca tratamentul sa fie destul de problematic pentru multe persoane. Cercetatorii cred insa ca au gasit o solutie la aceasta problema, sub forma unei pastile ce trebuie luata doar o data pe saptamana.
Cercetatorii de la Institutul de Teh nologie din Massachusetts (MIT) si Brigham si Womens Hospital - ambele localizate din Boston, MA - au realizat o capsula ingerabila, care poate elibera lent, timp de o saptamana medicamentele antiretrovirale de care are nevoie corpul pentru a lupta cu virusul HIV.
Profesorul Robert Langer, de la MIT si colegii sai considera ca "pilula lor intr-o capsula" ar putea rezolva problema actuala de adaptare la terapia antiretrovirala; cercetarile au aratat ca pana la 30% dintre persoanele cu HIV nu reusesc sa ramana in programul lor de tratament.
HIV-ul este un virus care ataca si distruge celulele imune care sunt importante pentru combaterea infectiilor si a bolilor. Daca este netratat, HIV poate progresa spre SIDA, unde sistemul imunitar al persoanei este atat de grav afectat incat devine vulnerabil la boli grave.
In 2016, in lume erau aproximativ 36,7 milioane de persoane care traiau cu HIV sau SIDA. Dintre acesti indivizi, aproximativ 1,8 milioane au fost recent infectati.
Cercetatorii considera ca o noua injectie antiretrovirale poate fi la fel de eficienta ca si medicamentele zilnice pentru HIV.
Doar cu 30 de ani in urma, HIV-ul era o condamnare la moarte. Persoanelor infectate nu li se dadea nici o sansa de supravietuire. Astazi, virusul poate fi gestionat cu succes cu medicamente antiretrovirale, care actioneaza prin reducerea nivelului HIV in organism.
O combinatie de diferite medicamente antiretrovirale trebuie luata in fiecare zi pentru ca tratamentul sa aiba succes, dar pacientii pot intampina dificultati in a se adapta la un astfel de regim. Avand in vedere acest lucru, cercetatorii au decis sa se bazeze pe o idee care a aparut pentru prima data in 2016, o capsula ingerabila care ar putea ramane in stomac timp de 2 saptamani si ar putea sa elibereze treptat medicamentele.
Prima data a fost folosita aceasta idee la realizarea unei capsule care sa combine medicamentele pentru tratarea malariei. Capsula era formata din sase brate realizate dintr-un singur polimer puternic. Fiecare brat a fost incarcat cu dozele de medicamente si indoit. Dupa ingerare, bratele s-au desfacut si au eliberat medicamentele.
Pentru tratamentul HIV, totusi, capsula ar trebui sa fie capabila sa elibereze medicamente diferite la rate diferite - ceea ce inventia originala nu a permis. Atunci s-a realizat o capsula noua a carei structura principala este la fel, construita dintr-un singur polimer puternic, dar fiecare dintre cele sase brate poate mentine un alt medicament datorita adaugarii de "polimeri de eliberare".
"Intr-un fel, este ca si cum ai pune o cutie de carton intr-o capsula. Acum ai camere pentru fiecare zi a saptamanii pe o singura capsula", spune Traverso.