Ficatul este organul primar din corp care este adesea trecut cu vederea atunci când vine vorba de sănătate. Acest organ este responsabil pentru numeroase funcții în organism. Funcțiile sale principale sunt filtrarea sângelui de toxine și neutralizarea toxinelor. În plus ficatul oferă următoarele funcții:
Având în vedere numeroasele funcții ale ficatului, menținerea unui ficat sănătos va avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării tale generale.
Factori care contribuie la distrugerea ficatului tău:
1. Grăsimile trans – Grăsimile trans sunt grăsimi produse de om în unele alimente ambalate și în unele produse de patiserie. O dietă bogată în grăsimi trans te va ajuta să iei in greutate. Acest lucru nu este bine pentru ficatul tău!
2. Zahăr – Prea mult zahăr nu este rău doar pentru dinți. Acesta poate dăuna și ficatului. Prea mult zahăr rafinat determină o acumulare de grăsimi care poate duce la boli hepatice. Unele studii arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca și alcoolul.
3. Alcool – Probabil știi deja că a consuma prea mult este dăunător pentru ficat. Fiecare corp reacționează diferit la alcool. Totul depinde de câtă inflamație este deja prezentă și cât de suprasolicitat este ficatul. Suprasolicitarea exagerată poate iniția ciroza și alte boli ale ficatului. Dacă bei alcool, asigură-te că bei moderat și calculat.
4. Grăsimea– Grăsimea suplimentară se poate acumula în celulele ficatului și poate duce la boli hepatice grase nealcoolice. Ca urmare, ficatul tău se poate umfla. În timp, se poate forma ciroza. Este mai probabil să ai un ficat gras dacă ești supraponderal sau obez, de vârstă mijlocie sau dacă ai diabet zaharat.
5. Vitamina A – Corpul tău are nevoie de vitamina A și este bine să o iei din plante precum fructe și legume proaspete, în special cele roșii, portocalii și galbene. Dacă iei suplimente care au doze mari de vitamina A, aceasta poate deveni o problemă pentru ficatul tău.
Sfaturi pentru un ficat sănătos
1. Exercițiu regulat și un stil de viață activ – Exercițiul regulat este cheia unui ficat sănătos. Exercițiul fizic scade stresul asupra ficatului, crește nivelul de energie și ajută la prevenirea obezității (un factor de risc pentru bolile hepatice).
2. Urmărește greutatea corporală – Obezitatea, în special abdominală sau centrală, este un factor de risc major pentru apariția bolilor hepatice. Împreună cu o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, o greutate sănătoasă poate fi atinsă și menținută.
3. Renunță la fumat – Există câteva studii care leagă fumatul de țigări de dezvoltarea cancerului hepatic. Fumatul poate spori, de asemenea, efectele toxice pe care unele medicamente (cum ar fi paracetamolul) le au asupra ficatului.
4. Practică sexul protejat – Hepatita C și mai frecvent hepatita B se pot răspândi prin actul sexual. Ambele sunt contractate prin contact direct cu sangele unei persoane infectate iar hepatita B poate fi răspândită și prin alte fluide corporale. Practicarea sexului în siguranță te va ajuta din foarte multe puncte de vedere!
5. Evită toxinele – Toxinele pot răni celulele hepatice. Limitează contactul direct cu toxinele din produsele de curățare și aerosoli, insecticide, substanțe chimice și aditivi.
În momentul în care ficatul încetează să mai funcționeze, întregul corp ajunge să sufere. Ține cont de aceste sfaturi și menține sănătatea ficatului tău. Webshop-ul Vitamix îți pune la dispoziție produse diversificate care te ajută să-ți menți sănătatea și starea de bine!