Dacă atunci când vă aflați în spații aglomerate sau largi sunteți cuprinși de o teamă inexplicabilă și aveți senzația că nimeni nu v-ar putea ajuta dacă ați pierde controlul, înseamnă că suferiți de agoraphobie.
Ce este frica?
Frica normală este o reacție emotională, care are caracter adaptiv, pentru că în cazul unui pericol ne mobilizăm, încercând să ne protejăm de pericole. Dar acestă frică este normală până la un anumit punct. Dacă frica apare atunci când pericolele sunt minime sau chiar inexistente, înseamnă că aveți de-a face cu o fobie. Persoana care suferă de acestă fobie își dă seama că frica ei este nejustificată sau chiar ridicolă, încercă să lupte împotriva ei, dar nu o poate face să dispară.
Cum se manifestă agoraphobia?
Atacurile persoanelor care suferea de agrofobie se manifestă prin senzația de slăbiciune, amețeli, palpitații, senzația de sufocare, dureri musculare, întunecarea vederii, precum și dorința de a ajunge cât mai repede acasă deoarece doar acolo se simte în siguranță. La persoanele care suferă de agoraphobie se întâmplă să leține sau chiar să se sufoce. Înafara acestor situații aceste persoane se comportă absolut normal.
Posibilele cauze ale agoraphobiei!
Aceste posibile cauze, care ar putea activa aceste manifestări diferă de la persoană la persoană. Situația clasică este aceea când un eveniment neplăcut survine într-o situație specifică. Astfel se crează un raspuns condiționat care va produce chiar și atunci când stimulul lipsește, o reacție fobică.
Ce trebuie să faci dacă suferi de agoraphobie?
Persoanele care suferă de agoraphobie se pot vindeca într-un timp scurt, tratamentele urmate dovenind în majoritatea cazurilor efeciente. O modalitate de tratare presupune folosirea unor medicamente, antidepresive, care au ca efect reducerea anxietății.