Deși amarantul a câștigat popularitate doar recent ca aliment sănătos, acestă cereală antică a fost un aliment de bază în anumite părți ale lumii. Are un profil nutritiv impresionant și a fost asociată cu o serie de beneficii impresionante pentru sănătate.
Amarantul este un grup de peste 60 de specii diferite de cereale care au fost cultivate de aproximativ 8000 de ani. Aceste cereale au fost odată considerate un aliment de bază în civilizațiile incașe, mayașe și aztece.
Amarantul este calisificat drept pseudocereală, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, nu este o cereală precum grâul sau ovăzul, dar împărtășește un set comparabil de nutrienți și este utilizat în moduri similare. Aroma sa de pământ și nucă funcționează bine într-o varietate de feluri de mâncare.
Pe lângă faptul că este incredibil de versatil, acestă cereală hrănitoare este în mod natural fără gluten și bogată în proteine, fibre, miconutrienți și antioxidanți.
Este o sursă bună de mangan, magneziu, fosfor și fier. O cană (246g) de amarant gătit conține următoarele substanțe nutritive:
Antioxidanții sunt compuși naturali care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi nocivi. Radicalii liberi pot provoca daune celulelor și pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice.
Inflamația este un răspuns imun normal conceput pentru a proteja organismul împotriva rănilor și infecțiilor. Cu toatea acestea, inflamația cronică poate contribui la boli cronice și a fost asociată cu afecțiuni precum cancerul, diabetul și tulburările autoimune.
Amarantul este simplu de preparat și poate fi folosit în multe preparate diferite. Înainte de a-l găti, îl puteți încolți prin înmuierea în apă și apoi lăsați boabele să germineze timp de una până la trei zile. Germinarea face boabele mai ușor de digerat și descompune antinutrienții, care pot afecta absorbția mineralelor.
Pentru a găti amarantul, combinați apa cu amarantul într-un raport de 3:1. Se încălzește până ajunge la fierbere, apoi se reduce focul și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute, până se absoarbe apa.
Iată câteva modalități simple pentru preparare:
Amarantul este o cereală hrănitoare, fără gluten, care oferă o mulțime de fibre, proteine și micronutrienți. De asemenea, a fost aosciată cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, scăderea nivelului de colesterol și creșterea scăderii în greutate.