Antioxidanții sunt o categorie de vitamine și ingrediente nutritive care ajută organismul să scape de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor și instalarea diverselor tipuri de cancer.
Specialiști au stabilit o măsură, o scală numită ORAC pentru a stabili capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului, în funcție de cantitatea de anti-oxidanți care este conținută în diverse plante. Un fapt foarte interesant ca pe aceasta listă nu există alimente de origine animală, doar plante!
Este dovedit științific că, prin consumarea regulată de boabe de cacao crude, neprocesate putem previne nenumărate boli.
De ce să consumăm boabe de cacao:
Știați că, boabele crude de cacao sunt cei mai puternici antioxidanți ce se găsesc în natură?
Boabele crude de cacao sunt o sursă naturală de antioxidanți! Au un conținut de zahăr zero, dar sunt bogați în proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre și vitamine (vitamina B, C și E ). Din masa totala a unui bob de cacao crud 12-18% sunt flavonoizi antioxidanți, cu acest aspect întrece fructele goji și devine prima pe linie, absolută în domeniul antioxidanților naturali. Flavonoidele din cacao împiedică acumularea grăsimii în vene astfel ajută în scăderea riscului de atacuri de inimă sau blocarea vaselor de sânge.
Boabele de cacao crude și uscate (neprocesate) au valoare ORAC 95.500 /100g (puterii anti-oxidante a unor vegetale). Pentru a ne menține în formă de plină de sănătate este indicat să introducem zilnic vegetale încât să asigurăm doza zilnică recomandată de specialiști > 5.000 unități ORAC/zi.
În boabele de cacao se găsesc o mulțime de vitamine și minerale importante, precum fier, poteasiu, zinc dar și cantități mari de magneziu. Magneziul este un mineral esențial pentru corpul uman, iar din păcate deficitul de magneziu poate duce la boli grave. Doza minimă recomandată de magneziu pentru adult este în jur de 375 g. Studiile arată că 1 din 3 persoane are deficit de magneziu! Prin dieta noastră zilnică introducem cu 30% mai puțin magneziu decât cantitatea recomandată de specialiști. Deoarece chiar și cantitățile mici de alcool împiedică absorbția de magneziu suntem sfătuiți să mărim doza zilnică introdusă.
Consumând 6-7 boabe de cacao pe zi ne ajută să susținem sănătatea corpului.