Iar ai uitat unde ai parcat mașina? Sau motivul pentru care te-ai îndreptat spre frigider? Dacă ți se pare că memoria îți joacă feste, pune-o la treabă!
Fii mai atentă! Cea mai mare problemă cu memoria vine din lipsa atenției. Dacă nu ești atentă, informația nouă nu ajunge la creier și atunci nu poate fi memorată. Gândește-te că ai avea o lanternă cu care focusezi ceea ce vrei să reții. Mai mult, atenția fixează o amintire. Fără concentrare, s-ar putea să memorezi ceva penru câteva clipe, iar apoi să se evapore. Dacă ai de facut mai multe lucruri urgente, ia-le pe rând. O să faci o treabă mult mai bună și va fi mai eficient pe termen lung.
Folosește-te de conexiuni! Unele conexiuni sunt deja în mintea noastră, în mod automat. Legături uzuale între gânduri relativ simple, cum ar fi conexiunea dintre “zăpadă” și “gheață”. Conexiunile sunt foarte importante atunci când vine vorba de memorarea unor fapte, evenimente sau date. Încearcă să dai un sens concret informației primite. E mult mai ușor să reții un nume al unei persoane pe care abia ai cunoscut-o, dacă faci legătura între ea și prietena voastră comună.
Înlătură stresul! Stresul cronic poate slăbi memoria, din cauza reducerii capacității de concentrare. Încearcă să te relaxezi: dormi mai mult, fă sport, crează-ți așteptările realiste, bea mai puțină cafea, ia pauze scurte de-a lungul zilei, îmbină muncă cu activitățile care îți fac plăcere.
Dacă ai multe pe cap sau ai examene, nu uita să iei suplimente pentru memorie, ajută foarte mult în cazul în care ai probleme de memorie, uiți să faci anumite lucururi sau ești mai tot timpul stresată.