Există mai multe cauze posibile ale indigestiei. Arsura este un fel anume de durere ardentă, în centrul parții superioare a abdomenului, care poate fi cauzată de obiceiuri inadecvate de alimentare sau de o slăbire a mușchiului care separă abdomenul de piept (diafragmul). Și ulcerele peptice pot cauza disconforturi digestive. Modificărea regimului alimentar poate ajuta în ambele cazuri.
Pirozis
Această boală este caracterizată printr-o senzație de arsură și disconfort în centrul pieptului, în spatele sternului. Adesea, este chiar mai rău dacă vă aplecați sau dacă va intindeți. Este cauzată de trecerea acidului din stomac în esofag. Aceasta poate fi uneori rezultatul unei hernii hiatale. Factorii care contribuie la acest lucru pot fi aciditatea gastrică prea mare sau prea mică, mestecarea incompletă a alimentelor și consumul prea multor alimente o dată. Arsura apare mai des în timpul nopții, fiindcă, dacă vă întindeți pe spate, conținutul stomacului trece mai ușor spre esofag.
Hernia hiatală
Când înghițim, alimentele sunt întotdeauna transportate prin esofag în stomac, dar, chiar înainte să se deschidă în stomac, esofagul trece printr-o foaie de mușchi, care este numită diafragm.
In hernia hiatală, o parte a stomacului este impinsă în sus, prin diafragm, permițând acidului din stomac să ajungă în esofag. Această stare este numită “reflux acid”, iar simptomele tipice includ arsurile și disconfort digestiv.
Ce este ulcerul peptic?
Intestinul este protejat de un înveliș de mucus protector. Uneori, acest mecanism protector cade, ducând la apariția ulcerului.
Majoritate ulcerelor se dezvoltă în partea intestinului situată chiar sub stomac, numită duoden, deși se pot dezvolta și în alte părți ale stomacului. Ulcerul peptic pare să fie cauzat parțial de bacteria Helicobacter pylori.
Vindecarea ulcerelor prin dietă
Modificările sistemului alimentar și anumite suplimente nutriționale pot grăbi vindecarea ulcerului și ajută la prevenirea unei reveniri a bolii. Evitați zahărul, alcoolul, cafeaua și ceaiul, căci toate acestea par să crească riscul apariției unui ulcer și să-i încetinească vindecarea.
Un regim alimentar bogat în fibre pare să prevină reapariția ulcerelor, o dată ce s-au vindecat, așa că încercați să consumați cât mai mult ovăz, orez brun, fructe și legume.
Ulcerul peptic poate fi asociat cu o viață stresantă, sau poate apărea într-o perioadă în care ați fost supus/a unui stres prelungit. Încercați să reduceți orice sursă de stres. Evitați mesele luate în grabă, care încurajează mestecarea și digesția incompletă, și încercați să nu mâncați în timp ce lucrați.