Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că zahărul ne îngrașă și ne distruge dinții. Recent, însă, numeroase cadre medicale au tras un semnal de alarmă, afirmând că această plăcere dulce reprezintă mai mult decât „calorii goale”, fiind de fapt o veritabilă toxină și întâia cauză a afecțiunilor grave ale lumii industrializate.
Dr. Robert Lustig, Profesorul Universitatii Californiei, specialist în endocrinologie și obezitate infantilă, împreună cu echipa lui, a efectuat un studiu interesant. Un grup de tineri, între 9 și 18 ani, a primit un regim special pentru 9 zile, din care era extras zahărul, dar cu raport caloric la fel ca de dinainte. Rezultatul era nemaipomenit. Participanții la studiu au arătat îmbunătățiri la nivelul funcției hepatic, a scăzut nivelul lor de LDL colesterol și tensiune arterială.
În dată ce zahărul și fructoza este eliminată din dietă, ficatul își revine și rezistența la insulină scade.
Studiul sugerează că, atunci când o persoană consumă un nivel ridicat de zahăr, ficatul este suprasolicitat, astfel că o transformă în grăsime. O parte din această grăsime ajunge în sânge, generând colesterolul LDL. Cu timpul, acest colesterol formează plăci care blochează arterele și provoacă atacuri de cord.
Dr. Lustig afirmă că efectele nocive ale zahărului constituie o criză a sănătății publice. „Când este vorba de crize ale sănătății publice este nevoie de decizii mari. Tutunul și alcoolul oferă un exemplu excelent. Am făcut o alegere conștientă că nu putem renunța la ele, dar am decis să limităm consumul lor. Cred că zahărul trebuie tratat exact la fel”.