Nuca de cocos este fructul palmierului de cocos (Cocos nucifera), care este consumat în mod obișnuit pentru apă, lapte, ulei și „carnea” gustoasă. Pomii de cocos sunt considerați cei mai răspândit pom fuctifer de pe planetă și sunt originari de Asia de Sud-Est și insulele dintre oceanele Indian și Pacific.
Astăzi, nucile de cocos sunt cultivate pe tot globul și au devenit din ce în ce mai populare pentru aromă, utilizările culinare și multe beneficii potențiale pentru sănătate.
„Carnea” albă crudă din interiorul unei nuci de cocos este denumită miez. Are o textură fermă și o aromă delicioasă, ușor dulce. Laptele și smântâna de cocos sunt făcute prin presarea miezului crud, ras. Miezul uscat al nucii de cocos este de obicei ras și folosit la gătit sau coacere. Miezul poate fi procesat în continuarea și măcinat în făină.
Uleiul de cocos este extras din miez și poate fi folosit pentru gătit în locul altor uleiuri vegetale.
În comparație cu alte fructe bogate în carbohidrați, cocosul este bogat în grăsimi. Pe lângă grăsimi, mai conține proteine, minerale importante și o cantitate mică de vitamine B. Mineralele din cocos sunt implicate în multe funcții ale organismului, printre acestea regăsim: magneziu, un mineral important pentru sănătatea sistemului osos, implicat în metabolismul carbohidraților, proteinelor și al colesterolului.
Putem regăsim, de asemenea, cupru și fier, fiind suport pentru formarea celulelor roșii din sânge, precum și seleniu, un antioxidant important care protejează celulele.
Deși sunt necesare mai multe cercetări care implică oamenii, unele studii au descoperit că uleiul de cocos ar putea ajuta la blocarea creșterii anumitor tulpini de bacterii. De exemplu, un studiu pe eprubetă a arătat că uleiul virgin de nucă de cocos a fost capabil să inhibe creșterea Staphyloccocus aureus, un tip de bacterie care provoacă infecții cu stafilococ.
Un alt studiu care a implicat 50 de copii a constatat că stropirea cu ulei de cocos după spălatul pe dinți a fost la fel de eficient ca și clorhexidina, un dezinfectant comun, în reducerea creșterii Streptococcus mutans.
Mai mult, un studiu pe eprubetă a demonstrat că o emulsie care conține ulei de cocos și apă a fost eficientă împotriva Staphylococcus epidermidis și Escherichia coli, 2 tulpini de bacterii asociate cu bolile de origine alimentară.
Nucile de cocos sunt sărace în carbohidrați și bogate în fibre și grăsimi, ceea ce poate fi benefic pentru controlul zahărului din sânge. O recenzie chiar a sugerat că uleiul de cocos poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce se poate datora proprietăților sale antiinflamatorii și conținutului de antioxidanți.
Conținutul ridicat de fibre al miezului de nucă de cocos poate ajuta digetia lentă și poate îmbunătăți rezistența la insulină, care poate ajuta și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Miezul nucii de cocos conține compuși fenolici, care sunt antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Principalii compuși fenolici identificați includ:
Testele de laborator asupra miezului de nucă de cocos au arătat că poate neutraliza compușii nocivi numiți radicali liberi, care contribuie la apariția bolilor cronice.
Fulgi sau rasă, nuca de cocos adaugă o aromă plăcută mâncărurilor savuroase. Textura și aroma sa cărnoasă funcționează bine în curry, tocane de pește, preparate din orez sau chiar și creveți pane. Nuca de cocos mărunțită este excelentă pentru coacere și adaugă o notă de dulceață naturală și umiditate fursecurilor, brioșelor și pâinii rapide.
Un strop de nucă de cocos crudă adaugă textură și o aromă tropicală fulgilor de ovăz. Făina de cocos este folosită la copt ca îndulcitor pentru făina de grâu. Cu toate acestea, făina de cocos este folosită cel mai bine în rețetele care au fost testate, deoarece nu va crește ca făina de grâu și absoarbe mai mult lichid decât alte tipuri de făină.
În plus, uleiul de cocos este o grăsime delicioasă, stabilă la căludră, care poate fi folosită în locul altor uleiuri pentru coacere, prăjire.
Nuca de cocos este un frucct bogat în grăsimi care este extrem de nutritiv și a fost asociat cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate. În special, nuca de cocos este bogată în antioxidanți, are proprietăți antibacteriene puternice și poate sprijini un control mai bun al zahărului din sânge.