În ultimii ani, grija pentru alimentație a făcut ca nucile să devină un aliment foarte popular, iar importanța includerii lor în dieta zilnică să devină și mai evidentă. Și de ce n-ar fi așa? Sunt gustoase, la îndemână și pot fi savurate ca parte din orice tip de regim - de la keto la vegan.
În ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi, au o serie de beneficii impresionante pentru sănătate și menținerea unei greutăți optime – Vitamix îți va detalia în continuare care sunt principalele atuuri ale consumului lor și cantitățile care îți garantează obținerea celor mai mari avantaje.
Nucile sunt sâmburi de semințe care sunt utilizate pe scară largă în gătit sau sunt consumate ca atare, sub formă de gustări. Sunt bogate în grăsimi și calorii, dar asta nu ar trebui să te sperie, dacă înveți să le consumi corect.
Deși, din punct de vedere tehnic, alunele sunt leguminoase precum mazărea și fasolea, ele sunt de obicei denumite nuci datorită profilului și caracteristicilor lor nutriționale similare.
Bun, acum că am stabilit ce și care sunt, să le aflăm unele dintre principalele beneficii:
Nucile sunt foarte hrănitoare. O porție (calculată la aproximativ 30 de grame) de mix din nuci conține:
Unele nuci sunt mai bogate în anumiți nutrienți decât altele. De exemplu, o singură nucă braziliană oferă mai mult de 100% din doza zilnică de referință (RDI) pentru seleniu (2).
Conținutul de carbohidrați al nucilor este de asemenea variabil. Alunele, nucile de macadamia și nucile braziliene au mai puțin de 2 grame de carbohidrați digerabili per porție, în timp ce caju au aproape 8 carbohidrați digerabili per porție.
Acestea fiind spuse, nucile sunt, în general, un aliment excelent de consumat într-o dietă săracă în carbohidrați.
Antioxidanții, inclusiv polifenolii din nuci, pot combate stresul oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi - molecule instabile care pot provoca leziuni celulare și pot crește riscul de îmbolnăvire.
Astfel, îți pot proteja celulele și scădea nivelul de colesterol LDL „rău”, păstrându-te tânăr și în putere mai mult timp.
Fibrele oferă multe beneficii pentru sănătate. În timp ce corpul tău nu poate digera fibrele, bacteriile care trăiesc în colon pot. Multe tipuri de fibre funcționează ca prebiotice sau nutrienți pentru bacteriile intestinale sănătoase. Astfel, nucile au beneficii importante, asigurând inclusiv îmbunătățirea sănătății intestinale și reducerea riscului de diabet și obezitate.
În plus, fibrele te ajută să te simți sătul mai mult timp și reduc numărul de calorii pe care le ingerezi din mese. Deși sunt considerate alimente calorice, cercetările sugerează că nucile te pot ajuta să slăbești, prin senzația de sațietate pe care ți-o asigură. Mai mult de-atât, studiile arată că organismul nostru nu absoarde întreaga cantitate de calorii din nuci, o parte dintre acestea rămânând prinse în substanța fibroasă a învelișului lor, pe parcursul digestiei.
Nucile sunt extrem de bune pentru inima ta și, în general, organele tale interne.
Mai multe studii sugerează că nucile ajută la scăderea bolilor de inimă și a riscului de accident vascular cerebral datorită beneficiilor lor în reglarea nivelului de colesterol, scăderea particulelor LDL de colesterol „rău”, îmbunătățirea funcțiilor arterelor și reducerea inflamațiilor din corp, în general.
Diabetul de tip 2 este o boală comună care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume.
Sindromul metabolic se referă la un grup de factori de risc care vă pot crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Prin urmare, diabetul de tip 2 și sindromul metabolic sunt strâns legate.
Nucile pot fi unul dintre cele mai bune alimente pentru persoanele cu sindrom metabolic și diabet de tip 2, având un conținut scăzut de carbohidrați și ajutând la reducerea cantității de zahăr din sânge. Puterea de scădere a colesterolului se poate datora conținutului ridicat de acizi grași mononesaturați și polinesaturați.
CONCLUZIE. Delicioase, versatile și disponibile pe scară largă, nucile pot fi savurate întregi, sub formă de unt, sau mărunțite și presărate pe mâncare. Sunt disponibile pe scară largă, într-o mare varietate de opțiuni, inclusiv sărate, nesărate, condimentate, simple, crude sau coapte – iar cele mai sănătoase variante se găsesc mereu pe Vitamix.ro.
Nucile pot fi păstrate la temperatura camerei, ceea ce le face ideale pentru gustări din mers și călătorii, asigurându-te că ai mereu la îndemână ceva sănătos care să îți potolească foamea și poftele.
Consumul regulat de nuci îți poate îmbunătăți sănătatea în multe moduri, cum ar fi prin reducerea riscului de diabet și boli de inimă, precum și a nivelurilor de colesterol și trigliceride.
Acest răsfăț nutritiv bogat în fibre poate chiar ajuta la pierderea în greutate - în ciuda numărului său ridicat de calorii.
Atâta timp cât le consumi cu moderație, mizează pe nuci pentru pentru un plus gustos adus oricărei diete sănătoase și echilibrate!