Dureri de cap? Migrene? Balonare sau dureri abdominale? Poate că sunt decât niște simple simptome!
În zilele de azi ne întâlnim tot mai des cu boala celiacă sau intoleranța la gluten! Este o boală cu manifestări neplăcute care afectează aproximativ un om din o sută și se manifestă în două feluri: Sensibilitatea nonceliacă la gluten, care este un raspuns imun care se poate trata cu o dieta adecvată și se manifestă cu simptome ca: dureri de cap recurente, stări de oboseală sau dureri articulare. Boala celiaca nu este o reacție alergică, este defapt o boală autoimună! Este mai severă ca sensibilitatea la gluten și se manifestă cu simptome serioase, dar uneori poate să fie asimptomatică.
Dar de fapt ce este glutenul?!
Glutenul este o proteină complexă ce se găsește în cerealele cu spic, ca grâul, orzul sau secara. Consumul acestei proteine de către persoane sensibile duce la inflamații și la leziuni la nivelul intestinal. Dr. Alina Stanescu-Popp, medic primar, supraspecializat în gastroenterologie pediatrică, spune: „Multă vreme, boala celiacă a fost definită ca o afectare a intestinului subțire indusă de gluten, însă actualmente ea este privită ca o boală care afectează multe sisteme și organe: tractul gastrointesținal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducator”.
Deși este foarte greu de depistat, există simptome care pot anunța boala:
Diagnosticul se stabileste cu ajutorul analizelor de laborator (anticorpi anti-transglutaminază) iar tratamentul constă dintr-o dietă care trebuie respectată toată viața. Dieta constă prin eliminarea pâinii din grau, biscuiților, pastelor din grâu, prăjiturilor, fursecurilor din alimentație.
Atenție! Condimentele, sosurile, concentrațiile de supă, coloranții artificiali, dulciurile sau unele băuturi alcoolice pot conține gluten! Glutenul poate fi folosit ca agent de îngroșare, stabilizator și aditiv alimentar în unele preparate alimentare.
Din fericire alimentația cu gluten se poate înlocui cu quinoa, amaranth, hrișcă, orez, linte, mei sau chiar făină de cartofi. Se poate consuma carne, legume, fructe și vin.
Gatește fără gluten! Aici veți găsi rețete culinare gustoase fără gluten!