Calciul și magneziul sunt minerale esențiale pentru organism, avem nevoie de calciu și magneziu pentru dinți sănătoși și oase puternice, funcționarea ritmică a inimii, circulația ritmică a sângelui, funcționarea eficientă a nervilor și a mușchilor. Mai mult de 99% se găsește în oase dar are rol important și în contracția musculară, funcționarea inimii, și coagulare.
Ajută funcționarea sistemului nervos, reduce starea de insomnie, contribuie la absorbția fierului, reduce inflamația și sensibilitatea la alergii.
Insuficiența calciului duce la apariția osteoporozei, osteomalaciei și la apariția cariilor. Alte simptome de insuficiență sunt: stresul, alergia, tendința crescută pentru inflamații. Calciul este una dintre resursele minerale care lipsesc din dieta femeilor.
Problemele gastro-intestinale afectează absorbția calciului, din alimentele consumate doar 30-40% sunt utilizate.
Calciul ajută în dureri osteoarticulare, și de multe ori facilitează durerile menstruale. Pacienților care suferă de hipoglicemie le este recomandat calciul. “Dușmanii ” calciului sunt grăsimile, acidul oxalic (se găsește în ciocolată), acidul fitic (se găsește în cereale).
Cantități mari de calciu se găsesc în lapte, produse lactate, soia, nucă, semințe de floarea soarelui și legume. Cantitate mică de vitamina D, magneziu, fosfor intensifică absorbția calciului. Calciul este recomandat să fie consumat împreună cu magneziu .
Necesarul zilnic pentru femei este de 1000mg, pentru bărbați 900mg.
Magneziul este indispensabil în funcționarea nervilor și mușchilor, în reducerea stresului, influentează activitatea inimii, scade tensiunea arterială, previne apariția calculilor biliari, are rol în modelarea glucozei în energie.
Lipsa magneziului afectează performanța fizică, are rol important în metabolismul carbohidraților, grăsimilor, acizilor nucleici, proteinelor și în producerea energiei.
Cauzele de deficit de magneziu: nicotina, alcoolul, nutriție neadecvată, boli a vezicii biliare, vărsături sau diaree pe termen lung,
Simptome lipsei de magneziu: oboseală, crampe, greață, anorexie, pot apărea probleme neurologice și tulburări metabolice, circulația de sânge se poate deteriora.
Inhibă procesul de îmbătrânire, previne blocarea vaselor sanguine, scade colesterolul, crește imunitatea, îmbunătățește performanțele mentale. Împreună cu calciul au efect relaxant, leagă acidul din stomac, este indicat să fie administrat între mese.
Găsim magneziu în smochine, lămâie, porumb, migdale, nuci, semințe, măr, pește, legume, fructe, orez brun.
Necesarul zilnic pentru femei este de 18mg, pentru bărbați 10mg.
Dacă luam un timp mai îndelungat magneziu împreuna cu calciu și fosfor, poate fi daunator.