Numărul de calorii pe care trebuie să le consumăm în fiecare zi depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta, greutatea, înălțimea, sexul, stilul de viață și starea generală de sănătate.
Un barbat fizic activ, de 1.80 m, de sex masculin, în vârstă de 22 de ani, necesită mult mai multe calorii decât o femeie sedentară, de 1.50 metri, în vârstă de 70 de ani.
S-a descoperit că factori precum modul în care consumăm alimentele pot influența cât de multe calorii ajung în sistem. Cu cât mestecăm mai mult mâncarea, cu atât mai multe calorii rămân în corp.
Recomandările zilnice de calorii recomandate în Europa pentru cineva care dorește să-și păstreze greutatea constantă este de 2700 pentru bărbați și 2200 pentru femei.
Consumarea unui mic dejun mai bogat poate ajută la reducerea greutății corporale și la întreținere.
Aproximativ 20% din energia utilizată în organismul uman este folosit pentru metabolismul creierului. Greutatea corporală ideală depinde și ea de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, densitatea osoasă și raportul mușchi-grăsime.
Nu este indiferent nici modalitatea prin care corpul obține caloriile necesare. Tipurile de hrană din care se consumă caloriile sunt extrem de importante în ceea ce privește nutriția. O masă de 500 de calorii constând în fructe și legume este mult mai bună pentru sănătate și va împiedica foamea pentru mai multă vreme față de o gustare de 500 de calorii de popcorn.
Perioada zilei în care sunt consumate poate fi la fel de importante ca și numărul caloriilor ce se consumă zilnic. Un mic dejun bogat ajută la reducerea greutății, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv. Astfel un mic dejun de aproximativ 700 de calorii - este ideal pentru scăderea în greutate, reduce riscul apariției diabetului precum și creșterea valorilor colesterolului.
În țările mai dezvoltate oamenii consumă mult mai multe calorii decât au facut-o în trecut. Dimensiunile porțiilor în restaurante, atât cele fast-food, cât și cele a la cart sunt astăzi mult mai mari decât erau în urmă cu 30 de ani. Corpul uman are nevoie de energie pentru a menține viață. În corpul nostru caloriile se transformă în energie. Aproximativ 20% din energia utilizată de corp este pentru metabolismul creierului. Majoritatea cerințelor energetice ale organismului sunt preluate pentru cerințele metabolice de bază - energia de care avem nevoie atunci când suntem în stare de repaus, pentru funcții precum circulația sângelui și respirația.
Dacă mediul înconjurător are temperaturi scăzute, metabolismul nostru crește pentru a produce mai multă căldură pentru a menține o temperatură constantă a corpului. Când suntem într-un mediu cald, avem nevoie de mai puțină energie.
Avem nevoie, de asemenea, de energie mecanică pentru mușchii scheletici pentru a ne deplasa și a ne mișca. Respirația sau, în mod specific, respirația celulară se referă la procesul metabolic prin care un organism obține energie prin reacția oxigenului cu glucoză pentru a produce dioxid de carbon, apă și energie ATP. Cât de eficient se transformă energia din respirație în puterea fizică (mecanică) depinde de tipul de mâncare consumată, precum și de tipul de energie fizică utilizată - indiferent dacă mușchii sunt folosiți aerob sau anaerob.
Spuneți pur și simplu - avem nevoie de calorii pentru a rămâne în viață, chiar dacă nu ne mișcăm, și avem nevoie de calorii pentru a ne păstra postura și pentru a ne mișca.