Iarna, însoțită de vremea rea poate fi o perioada stresantă pentru oricine, mai ales în ziua de astăzi. Tot mai mulți oameni suferă de efectele negative ale stresului. Aceste efecte negative au un impact major asupra vieții noastre de zi cu zi și în special asupra sănătății noastre; poate cauza hipertensiune arterială, obezitate, boli de inimă, anxietate și depresie, printre multe alte probleme de sănătate.
Toată lumea iubește un masaj. Dar știați că acesta a fost folosit pentru eliberarea stresului de mii de ani? Din punct de vedere istoric, chinezii foloseau masajul pentru a deschide canalele energetice blocate, în scopul de a-și îmbunătății sănătatea. Hipocrate, "părintele medicinei occidentale," folosea masajul pentru tratarea diferitelor boli. Astăzi, folosim masajul pentru a relaxa mușchii încordați, reduce durerea și a îmbunătății circulația, care poate face minuni pentru minte.
Exercițiile functionează de mult în același mod ca și meditația, deoarece vă oferă timp pentru a fi singuri cu propriile gânduri (sau o oportunitate de a scăpa de ele). Cu toate acestea, exercitiille fizice creează beneficii prin eliberarea endorfinelor în creier, lucru care ajută la îmbunătățirea stării de spirit. De asemenea, previne obezitatea și alte probleme de sănătate, oferindu-vă mai multe energie.
A fost dovedit faptul că mâncarea de tip fast food poate cauza stări depresive (să nu mai vorbim de grăsimi), astfel avem nevoie de o dietă echilibrată. Alimente sănătoase, cum ar fi cereale integrale și proteine vă pot îmbunătății starea de spirit și vă pot oferi energie de lungă durată. Potrivit oamenilor de știință există câteva alimente care ne ajută într-o proporție mai mare împotriva stresului cum ar fi afinele, somonul și migdalele.
De asemenea, consumul de cafea în exces este foarte dăunător. În timp ce unele studii au arătat că o cafea pe zi poate oferi beneficii sănătății, prea multă cofeina vă va face nervoși și anxiosi, și în cele din urmă poate duce la atacuri cerebrale.
Vitaminele B sunt cunoscute pentru a promova buna funcționare a creierului și a sistemului nervos, precum și pentru faptul că ajută la inducerea stării de relaxare și ajută la combaterea oboselii. De fapt, indicatorii de deficit de vitamina B includ iritabilitate, depresie și apatie, astfel încât pentru a opri aceste simptome, creșteți aportul de alimente bogate în vitamine B. Vitaminele B sunt de obicei găsite în germeni si tărâțe de cereal și în fasole, mazăre, nuci, ficat, ouă și produse lactate.
Somnul este cel mai important reductor de stres, fiind totodată și unul natural. Somnul prea scurt ne face capriciosi, iritabili. Totodată prea mult somn ne poate face domoli și deprimați. Încercați să găsiți un echilibru care va face să vă simțiți odihnit. Anumite alimente pot ajuta la un somn mai liniștit, cum ar fi carbohidrații, banane, alune, smochine, lapte. Aceste alimente conțin triptofan, un precursor pentru crearea de melatonina. Cu toate acestea, trebuie să evităm mesele copioase, aproape de ora de culcare, deoarece aceasta poate duce la indigestie, arsuri la stomac sau reflux.