Ai fost diagnosticat cu colesterol mărit. Ce este de făcut? Este o întrebare care afectează miliarde de persoane în lume la ora actuală. Medicul ți-a recomandat probabil schimbări în dietă, sau mai multe exerciții sau pobabil un tratament medicamentos.
Pentru a controla nivelul colesterolului în sânge, specialiștii recomandă sfaturi demne de luat în seamă de către orice persoană cu colesterol mărit indiferent de tratamentul pe care-l urmează. Așadar:
1. Află unde te încadrezi
Pentru o stare bună de sănătate, este esențial controlul regulat al colesterolului. Confrom Asociatiei Americane a bolilor de inimă, persoanele cu colestrolul de 240 mg/dl sunt mai probabil să experimenteze un atac de cord decât persoanele cu un nivel al colesterolulu de 200 mg/dl. Doar dacă ști unde te încadrezi și dacă îl urmărești regulat, poți controla nivelul colesterolului. De altfel, National Heart, Lung and Blood Institute al National Institutes of Health recomandă ca toți adulții de peste 20 ani să-și facă un control al colesterolului cel puțin o dată la 5 ani. Iar dacă prezentați anumiți factori de risc, controlul colesterolului trebuie efectuat mai des. Vestea bună este ca în cele mai multe cazuri, colesterolul poate fi controlat ușor fără medicație, însă trebuie știut punctul de pornire și la ce nivel doriți să ajungeți.
2. Informează-te bine
Odată ce ai fost diagnosticat cu un grad ridicat de colesterol, următorul pas este să vă grabiți să aplicați tratamentul recomndat de către medic. Cu excepția cazului în care colesterolul necesită intervenție de urgență, este bine să îți iei puțin timp de gândire în care să analizați situația ta și să iei în calcul toate opțiunile de tratament care îți stau la dispoziție. Probabil un punct de start ar fi acela al evaluării propriilor factori de risc pentru bolile de inimă cauzate de colesterolul mărit, de exemplu sex, vârstă, antecedente familiale. Poți să-ți îmbunătățești obiceiurile alimentare, renuntă la fumat, fă exercitii fizice. Medicina oferă multe posibilități de tratament și terapii alternative, dar înainte să te decizi ce tratament sau combinație de tratamente vrei să încerci este bine să te consulți cu medicul de familie dar nu înainte de a vedea dacă soluția identificată de tine este eficientă și sigură.
3. Scapă de kilogramele în plus
Dacă greutatea ta se află peste limitele normale, slăbirea poate produce o scădere a nivelului de colesterol. Cercetările arată că la persoanele obeze metabolismul grăsimilor nu este același ca la persoanele cu greutate normală. Așa că deși încetezi să mănânci mâncăruri grase, nivelul colesterolului nu va scădea decât dacă reușești să dai jos kilogramele în plus. Mare atenție însă să nu alegi diete drastice, important este să slăbești progresiv, dar sigur. Cel mai bine este ca înainte să începi un program pentru slăbit să te consulți cu medicul și împreună cu acesta să decizi când și cum să începi cura de slăbire.
4. Mersul pe jos
Indiferent de scopul tău, de a scadea nivelul de colesterol său de a slăbi, exercțiile regulate sunt cheia succesului. Nu este vorba despre antrenamente fizice, ci despre puțină mișcare în fieare zi. De altfel studiile arată că mersul pe jos zilnic timp de 20-40 de minute poate reduce semnificativ nivelul colesterolului în sânge. Mersul pe jos reprezintă cea mai convenabilă formă de activitate fizică, însă indiferent de activitatea fizică întreprinsă, asigurați-vă că o executați 30 de minute și cel puțin 5 zile pe săptămână.
5. Familiarizează-te cu grăsimile bune
Fiind diagnosticat cu colesterol mărit, medicul îți recomandă să reduci aportul de grăsimi în organism. Însă nu toată lumea știe să facă diferența dintre grăsimi bune și grăsimi rele. Untul de arahide, avocado, uleiul de măsline sunt grăsimi mononesaturate care ajută la scăderea nivelului colesterolului și sunt mult mai sănătoase decât grăsimile saturate regăsite în principal în alimentele de proveniență animală: carne, unt, lapte integral, brânză care pot contribui la creșterea nivelului colesterolului. De asemenea grăsimile tip Omega 3 – acizi grași regasiță în pește (macrou, ton alb, somon) au fost demonstrate științific că ajută la scăderea nivelului colesterolului în sânge.
6. Fii aliatul fibrelor
Nu e nici un secret că vegetarienii au un risc mai scăzut de a avea boli de inimă comparativ cu cei care mănâncă carne. Aceasta se datorează pe de o parte faptului că vegetarienii consumă alimente bogate în fibre (fructe, legume, fasole, cereale integrale). Fibrele se regăsesc sub două forme: solubile și insolubile, cele solubile fiind, conform cercetărilor, cele care pot reduce colesterolul cu 5-10 procente dacă se consumă zilnic 15 grame. Pectina este un tip de fibră solubila ce se regăsește în mere și în alte fructe, nu numai că scade colestrolul, dar ajută și la îmbunătățirea digestiei.
7. Înzestrează-te cu multivitamine
Chiar dacă reduci aportul de grăsimi rele în organism și consumi alimente bogate în fibre și grăsimi bune, dieta ta poate avea unele carențe nutriționale. Suplimentele alimentare de multivitamine și minerale pot ajuta la acoperirea acestor deficiențe șă ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiace și accidente vasculare. Caută acele multivitamine care conțin acid folic, vitamina B6 și B12. Un studiu realizat de Universitatea Harvard a demonstrat că persoanele care au consumat acid folic au prezentat un risc cu 31% mai scăzut de a dezvolta boli cardiace. De asemenea, după 50 de ani, corpul uman absoarbe mai greu vitamina B12 din alimente, motiv pentru care suplimentele care au la bază vitamina B12 nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor cu nivel ridicat de colesterol.
8. Explorează toate opțiunile de tratament
Când ai fost diagnosticat cu nivel ridicat de colesterol, este important să discuți în amănunt cu medicul despre variantele convenționale și alternative pe care medcina le pune la dispoziție în lupta împotriva colestrolului mărit. Unii oameni se simt foarte confortabil utilizând medicamente pentru reducerea colesterolului, în timp ce alții ar face tot posibilul să le evite. Pentru persoanele care au suferit deja un atac de cord, tratamentele convenționale și intervențiile chirurgicale pot fi vitale, cel puțin la începutul tratamentului. Pentru persoanele cu insuficiență renală ușoară până la moderată, terapiile alternative, medicamentele sau intervențiile chirugicale sunt de cele mai multe ori nefolositoare. O dietă corespunzatoare la care nu lipsesc exercițiile fizice s-ar putea să fie tot ce este nevoie pentru acești pacienți.
9. Găsește cele mai bune metode de a lupta împotriva stresului
Pentru a câștiga războiul împotriva colesterolului, controlul stresului este la fel de important precum o dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate. Pentru că atunci când ești încordat sau nervos, ai mai multe șanse de a neglija acțiuni de reducere a colesterolului decât atunci când nu sunteți stresat. Stresul în combinație cu emoții, nervozitate, stări anxioase, depresii declanșează eliberarea unor substanțe chimice care contractă arterele, reduc circulația sângelui la nivelul inimii și cresc tensiunea arterială. Aceste fenomene în combinație cu un colesterol mărit, cresc șansele de a avea atac de cord. Pentru a evita stresul încearcă să respiri adânc, fă plimbări scurte de cca 15-30 minute, relaxează-te pe cât posibil, întinde-te, distrage-te de la problemele tensionate.
10. Fă un angajament
Pentru a câștiga lupta împotriva colesterolului mărit, trebuie să faci un angajament față de tine însuți în care principala ta preocupare să fie grija personală, schimbările ce trebuiesc făcute în stilul de viață propriu și drumul spre o viață sănătoasă. Prietenii și familia sunt un sprijin în toate cazurile, însă singurul în măsură de a decide felul în care îți vei trăi viața, ești chiar tu!